Димитър Палов: 13 артисти от 8 държави ще вземат участие в Арт резиденция „Старото училище“ в павликенското село Горна Липница

За осма поредна година от 4 до 14 август 2017 г . Арт резиденция „Старото училище“ в село Горна Липница ще посрещне своите гости от целия свят. Темата на изданието тази година е „Пътят като ритуал“. Повече за участниците и провокацията, която крие темата , в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново разказва организаторът Димитър Палов.

Фокус: На 4 август стартира „Арт резиденция“ Горна Липница. Кои са по-интересните участници и по-интересните акценти в програмата?

Димитър Палов: Тази годината Резиденцията е от 4 до 14 август. Артистите започват да идват от 4 август. Тази година имаме 13 участници артисти и двама куратори. Артистите са от България, САЩ, Израел, Великобритания, Швеция. Германия, Франция и Испания. Общо осем държави ще бъдат представени в Горна Липница. Също така голям е възрастовия диапазон на артистите. Най-възрастният участник е на близо 79 години, а най-младият на 29. Артистите работят в различни дисциплини – живопис, пърформанс, визуални изкуства, инсталации, ленд арт, фотография. Интересното е, че тази година имаме фестивална програма, както всяка година, но основните събития са изнесени в последните три дни – от 11.08 /петък/ до 13 август /неделя/. В тези последни три дни ще има публични лекции за съвременно изкуство. Ще бъде открита и изложбата, която ще представи творбите на участниците. Ще има кураторски тур, ще има концерти. Програмата по дни ще обявим във втората половина на месец юли.

Фокус: Темата е „Пътят като ритуал“. Защо тази тема?

Димитър Палов: Да. Тази година темата е „Пътят като ритуал“. Въпросите, които ние сме поставили е откъде започва пътят ни, можем ли да се изгубим, каква е ролята на кръстопътя и избора на посоката, скоростта, с която се движим, времето, което ни е нужно. Изобщо търсим мистичната стойност на формулата S=Vxt. Разглеждаме пътят като едно магическо средство за промяна и освобождаване. Най-накрая артистите ще имат възможност да дадат отговор и да стигнат до основния въпрос Каква е целта на нашата пътуване? Какво точно ще се случи и какви ще бъдат отговорите ще разберем по време на закриващата изложба.

Фокус: Някой от участниците досега работил ли е нещо подобно?

Димитър Палов: Участниците са от 8 държави. Интересното е, че на всички от тях пътят започва от някъде и тази година минава през Горна Липница. 71 проекта и артисти кандидатстваха за участие тази година в Резиденцията. Журито класира тези, които ще видим, които ще дойдат тази година. Подробно представяне на всеки един артист, който ще участва в Резиденцията, има на нашия сайт http://oldschoolresidence.com. Всеки, на който му е интересно, може да седне и да прочете артистичната биография на артистите. Ние, както всяка година, сме търсили и се надявам да сме намерили артисти, които имат психическа, физическа и творческа издръжливост, за да извървят пътя като ритуал. Ние винаги сме обичали да онагледяваме нашите теории, идеологии и философии. Тази година това сме го направили с различни видове пътища. Артистите ще имат възможност да изходят, изтичат по тях. Има различни видове пътища, които минават в региона – остатъци от стари римски пътища предвид близостта на античния град Никополис ад Иструм, ремонтирания централен път, който минава през Горна Липница, който беше в много лошо състояние и след дълги протести на местните хора, част от които граничеха с артистични пърформанси, бе напълно ремонтиран. Могат да онагледят с въздушното самолетно трасе, което минава над Горна Липница, което свързва Западна Европа с Турция. Интересно е, че през Горна Липница минава и един поклоннически маршрут, свързан с движението на мощите на Св. Иван Рилски. Той започва от Търново, стига до Рилския манастир и минава през село Горна Липница. Интересното е, че тази година през село Горна Липница мина и един друг артистичен път на група артисти, водени от индийския артист Никил Чопра. Арт резиденция „Старато училище“ бе партньор на Documenta 14 – известното международно изложението за съвременно изкуство. Една от спирките на продължилия 3000 км. пърформанс на Никил Чопра, започващ от Атина и стигащ до град Касел, беше именно Горна Липница. Това горе долу ще бъдат материалните пътища, по които артистите ще могат да вървят, експериментират , за да създадат продукта си.

Фокус: Осмо издание на Арт резиденция „Старото училище“. Каква е историята на Резиденцията?

Димитър Палов: Всъщност това е седмо фестивално издание. Миналата година имахме малко по-различен формат, който не беше свързан със залагане на тема. Просто дадохме възможност на артистите да работят и развиват собствени проекти. Тази година сме в стария познат формат, където има ясна концепция, идея и тема и артистите се придържат към нея.

Фокус: До сега колко участници са преминали през Арт резиденцията през тези години?

Димитър Палов: Участниците са много. Не мога да кажа колко. Предполагам над 80 артисти от цял свят са преминали през Горна Липница. Кандидатствалите за участие са много повече. Но ние винаги сме се движили по една линия – да развиваме една идея, да развиваме една концепция. Тази година отново ще има детска школа към Арт резиденция „Старото училище“, защото ние вярваме, че основната ни работа е именно работата с деца. Като хора, които създават идеи, ясно си даваме сметка, че тези идеи трябва да имат приемственост. Аз съм много доволен,ч е едно поколение деца изразна с тази резиденция. Ние ги научихме и им показахме, че е възможно, ако те вярват в собствената си творческа, психическа и умствена издръжливост, всичко да се случи това, което искат– за тях самите, за населеното място,з а региона, в който живеят, за България с главно „Б“. Винаги в основата на всяко едно наше издание е стояло българското – българският бит, култура, обичаи. Всеки един артист започва своя път от държавата, която му е родна, и този път стига до едно малко населено място в България – Горна Липница. Тези артисти идват с идеята и с ясно осъзнатото чувство къде отиват и какво очакват да намерят там. Пропътуват половината свят, за да дойдат в Горна Липница.

Фокус: Знаете ли за някой от участниците, който с творба, създадена по време на Арт резиденцията в Горна Липница, е участвал във фестивал, спечелил го е, получил е някаква награда?

Димитър Палов: Те няма как да са участвали с творба, която е направена в Горна Липница в някакъв фестивал поради простата причина, че според регламента на изданието творбите на участниците остават в Горна Липница. Селото разполага с една доста богата колекция от произведения на съвременни артисти. Излагането на тези творби се организира единствено от нас. Ние след всяко едно издание на резиденцията организираме пътуващи изложби. През 2015 година посетихме шестте най-големи града на България, където представихме творбите на участниците в тогавашното издание. Всяка една от изложбите беше свързана с лекция, в които ние споделяхме и разказвахме нашия опит как може да се прави съвременно изкуство в едно малко българско село въз основа на българските народни обичаи и вярвания. Поради тази причина техните неща се представят само от нас. Но една голяма част от артистите са доста популярни по света и се надявам, че за в бъдеще ще продължат, както и в момента, да печелят различни конкурси. Участниците тази година са много интересни като артисти. Част от пърформансите, които предвиждат да се случат в Горна Липница, включват и местната общност, работа с местните хора. Една от участничките ни е германска журналистка в Frankfurter Allgemeine Zeitung. Нейният проект, който включва и местните хора, по предварителна информация ще бъде отразяван във вестника и ще бъдат публикувани статии за това, което тя прави и което се случва в Горна Липница. По време на самата резиденция ще има и пърформанси и случки, които самите артисти организират. Тези събития ще бъдат отворени, както за журналисти, така и за зрители. Но всичко това ще бъде ясно кога, къде и какво ще се случва в следващите седмици.

Надежда КРЪСТЕВА