Димитър Петров, Инспекция по труда – Монтана: Общата сума на неизплатените заплати от началото на годината в област Монтана е 195 000 лв.  

Общата сума на неизплатените заплати от началото на годината в област Монтана е 195 000 лв., каза за Радио „Фокус“ – Видин Димитър Петров, директор на Инспекция по труда – Монтана. Той посочи, че от тях след проверки на служителите на Инспекцията по труда са изплатени около 16000 лв., но са изплатени и суми по по-стари забавяния в размер на 320 000 лв.

В 20 предприятия от началото на годината е установено забавяне на изплащането на работните заплати. Димитър Петров посочи, че в тези 20 предприятия забавянето на трудовите възнаграждения са обикновено епизодични и единични случаи за много малки суми. „Обикновено в такива случаи неизплащането на заплатите е заради техническа грешка или моментно забавяне. В три предприятия в област Монтана има големи проблеми в забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения. Тези предприятия се следят от Инспекцията по труда от доста време“, обясни Димитър Петров. Той добави, че в тези предприятия се извършват регулярни проверки всеки месец, дават се предписания и се налагат санкции.

Анна ЛОЗАНОВА