Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Врабчетата са намалели с 30% за последните 10 години

Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Попов, разкажете повече за инициативата „Ние, броим врабчетата“?

Димитър Попов: Инициативата се провежда от „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев и е под името „Ние, броим врабчетата“ като се осъществява за трета поредна година. В нея участват доброволци. Така, че тук искам да оспоря мнението на хората, които мислят, че специално се заплаща, за да се броят врабчетата. Кампанията се осъществява основно от доброволци, чиято цел е да се броят врабчета в рамките на 10 минути в точно определен ден. Те сами избират мястото като ние съветваме това място да е едно и също през всичките години. Имаме доброволци, които ще се включат в инициативата за трета поредна година. Искам да допълня, че не става дума за някакво точно броене на врабчетата, защото ние не искаме точна цифра, а искаме да разберем кои врабчета преобладават и кои места предпочитат. По този начин по-лесно ще знаем какви са заплахите за тях. Знаем, че за последните 10 години врабчетата са намалели с 30%, което е тревожна статистика. Разбрахме, че врабчетата избягват големите населени места и се придържат към по-малките като причината за това е шума, тъй като те не могат да чуват гласовете на своите малки и съответно не могат да ги нахранят. Това е причината те да умират от глад.

Фокус: Какви са причините за намаляване на броя на врабчетата?

Димитър Попов: Причините са комплексни като основният фактор е замърсяването както на въздуха така и звуковото и шумното замърсяване. Това е замърсяване причинено от автомобили или заводи и фабрики. Важни са също така и климатичните промени и използването на отрови и пестициди в селското стопанство.

Фокус: Колко хора се включват в доброволческата инициатива?

Димитър Попов: Доста хора се включват, тъй като ние провеждаме организирано броене. За трета поредна година ще броим врабчета в Баничан с читалище „Изгрев – 1930“. В броенето ще се включат и нашите малки приятели от групата „Буболечки“ от Детска градина „Джани Рудари“ като ще поканим и ученици от някои от основните училища.

Фокус: От минали години какви данни сте събрали от това преброяване?

Димитър Попов: Данните не са кой знае какви. С всяка изминала година отчитаме все по-малко врабчета. Миналата година броят на испанските врабчетата беше около 20, а останалите бяха по-малко на брой. Причината е, защото испанските врабчета използват гнездата на щъркелите за гнездене понякога. Така, че когато имаме повече гнезда на щъркели, съответно можем да отчетем и по-голям брой на испански врабчета.

Фокус: Кога ще се осъществи инициативата?

Димитър Попов: Тази събота от 10.30 ще се съберем в село Баничан при гнездото с видео-камерата. Така, че всеки, който желае може да се включи в инициативата „Ние, броим врабчетата“ на 18 май. Времето на самото броене ще е до 12 часа на обяд.

Фокус: Кои са местата, които най-често посещават врабчетата?

Димитър Попов: Ще наблюдаваме по-тихите и по-спокойните места, които са при малките улички на Баничан. Доста от врабчетата се срещат там, където се отглеждат селскостопански животни като част от тях живеят на полето, а друга част се придържат до населените места. Колкото по-малко е едно населено място, толкова по-голяма е вероятността да преброим повече врабчета.

Фокус: Наблюдава ли се обстрелването на врабчета?

Димитър Попов: Вече не е на мода обстрелването на врабчета с прашки, но сега съществува проблема с въздушните пушки и пистолети, които са доста на брой. Понякога родителите оставят тези оръжия в ръцете на децата като по този начин може да пострада дори и човек. Моят съвет е изключителен контрол от страна на родителите.

Фокус: Кои са основните видове врабчета, които ще търсите?

Димитър Попов: Това са три вида врабчета – испанско, полско и домашно. Четвъртият вид, който се среща в България е планинското врабче, което живее високо в планината.

Денис НИКИФОРОВ