Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Всяко частно лице, фирма или организация има право да осинови щъркелово гнездо

Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Попов, колко щъркелови гнезда са осиновени в село Баничан?

Димитър Попов: 10 щъркелови гнезда в село Баничан са осиновени. Инициативата за осиновяване на щъркелови гнезда е стартирала преди няколко дни в читалище „Изгрев“ в село Баничан. Идеята е да бъде осиновено всяко щъркелово гнездо като по този начин се показва съпричастност на хората към белия щъркел, който е изключително ценен за българската природа. Белият щъркел е незаменим помощник при борбата със селскостопанските вредители. По този начин се явява помощник на земеделските производители като се произвежда чиста продукция, която няма да бъде третирана с отрови и други вредни вещества. Идеята за осиновяване на белия щъркел се е приела много добре. Гнездата в село Баничан са 11 като едно от тях е необитаемо и по този начин всичките 10 гнезда вече са осиновени условно. Има заявка за тяхното осиновяване и съответно всеки осиновител ще може да се грижи за щъркеловото гнездо като го посещава в удобно за него време.

Фокус: Кой има право да осинови щъркелово гнездо?

Димитър Попов: Всяко частно лице, фирма или организация има право да осинови щъркелово гнездо. Осиновителите могат да наблюдават гнездата и да събират информация за тях. По този начин те предоставят тази информация на нас или на съответните институции, която грижи за безопасността на самите гнезда. Те също наблюдават гнездата и ако нещо се случи са в пряка връзка с осиновителите. Това не е акт, за да се полагат някакви съответни грижи, а е необходимо да се знае, че за щъркеловите гнезда се грижат хора и по този начин се показва на обществеността, че този вид птици не е безразличен за хората.

Фокус: Каква такса заплащат осиновителите?

Димитър Попов: Всеки осиновител е добре да заплати табела, която да съдържа надпис от кого е осиновено гнездото. Този надпис се поставя на щъркеловото гнездо и всеки, който минава покрай него разбира кой се грижи за щъркелите.

Фокус: Разбра ли се кой е прострелял щъркела в Хаджидимово преди няколко седмици?

Димитър Попов: Започна разследване срещу простреляния щъркел в Хаджидимово. Дадох показания в полицията като случай се случва за първи път на територията на Благоевградска област както и на територията на цялата страна. Умишлено посегателство върху белия щъркел не е имало до този момент. След като разгледах трупа на вече умрялата птица разбрах, че има дупка от патрон. Не е изяснено за какъв патрон става въпрос. Не е ясно дали е сачма от въздушна пушка или ловно оръжие. Това тепърва предстои да се изяснява, тъй като от прокуратурата започна разследване. В пряка връзка сме с РПУ – Гоце Делчев като за сега няма установен извършител.

Фокус: Каква ще бъде санкцията ако си установи извършителя?

Димитър Попов: Ако се установи извършителя паричните санкции са в размер от 100 до 5 000 лева, а при доказване на вина и лишаване от свобода до 3 години.

Фокус: Какъв е призивът Ви към нашите слушатели и читатели?

Димитър Попов: Белият щъркел е една полезна птица и аз апелирам към всеки, който разбере за посегателство да сигнализира на съответните компетентни органи и съответно на зеления телефон на РИОСВ – Благоевград. Важно е всички да сигнализират след като забележат нередности.

Денис НИКИФОРОВ