Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Египетски лешояд остана в района на Гоце Делчев за около седмица и половина

Снимка: Димитър Попов - Египетски лешояд в Община Гоце Делчев.

Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Господин Попов, защо Египетският лешояд е най-изчезващият вид от лешоядите в световен мащаб?

Димитър Попов: Египетският лешояд намалява драстично не само в Европа, но и на балканите. Това е световно застрашен вид и по този повод искам да припомня някои неща, които са свързани с времето още през 80-те години, когато в България се тровят хищници и за целта се поставят отровни примамки. Тези отровни примамки са повлияли на популациите на основните видове лешояди, които се срещат в България. Четирите вида лешояди са се срещали като сега се срещат само два в българската природа. Това показва, че брадатият и черният лешояд са напълно изчезнали, тъй като фермерите са поставяли отровни примамки за хищниците. Тези отрови повлияват и на други животни, не само на хищниците, защото такива птици като лешоядите започват да се хранят от труповете на умрелите животни. Всъщност това е тяхната ценна роля в природата като те почистват труповете на животните и така предпазват от разпространението на болести.

Фокус: Египетски лешояд премина през нашия регион съвсем скоро – разкажете повече за това?

Димитър Попов: Да. Това е историята на лешояда Пантелей. Българско дружество за защита на птиците полага изключителни грижи за опазването на този така ценен вид не само за българската природа, но и за света. Ние работим по проект за опазването на египетския лешояд. Всяка година си сътрудничим с различни международни организации с цел подпомагане на неговото опазване. Причината е, че този вид лешояд е застрашен от изчезване. Той е застрашен и по време на неговия прелет като причината е, че това е мигриращ вид, който прекарва зимата в Северна Африка. Затова е важно ние да разберем какво се случва по време на миграцията на египетския лешояд. За съжаление малките птици трудно преживяват като причината е липса на по-възрастни, които да ги преведат през откритите водни площи. В това отношение ние си сътрудничим с различни зоопаркове както например Пантелей беше излюпен в зоопарк в град Херес в Испания. Лешояда е докаран през 2018-та година и е освободено в района на Източните Родопи близо до Маджарово. След това Пантелей отива да зимува на остров Крит и връщайки се от зимната си квартира преди около седмица, посещава района на Гоце Делчев и се задържа около седмица и половина. Той е с поставен сателитен предавател и аз получавах неговите координати къде точно се намира. Успях да го видя тъй като колегите ми ме информираха, че е в района и аз знаех точното му местоположение. Видях го в района на селата Дебрен и Дъбница. Той си избра да нощува на дърво близо до село Дебрен. Много бяхме притеснени за него, защото се придържаше в населените места, което не е много добре. Причината е, че все още се наблюдава тровене на кучета и това може да бъде заплаха за него. За щастие Пантелей оцеля и успя да се върне в Източните Родопи.

Фокус: Как успявате да го проследявате чрез сателитния предавател?

Димитър Попов: Той беше монтиран малко преди да бъде освободен в България в Източните Родопи. По време на освобождаването присъстват представители на зоопарка и различни неправителствени организации. Целта е да се проследи точно през къде преминават египетските лешояди и какви са опасностите, които ги грозят. Това са различни рискове като сблъсък с електропреносните мрежи или път така наречените „черни пазари“.

Фокус: По какъв начин може да се опази египетският лешояд, а и като цяло всяка една птица, която е застрашена?

Димитър Попов: Всяка година каним доброволци, които могат да охраняват гнездата на египетските лешояди. Аз също всяка година отделям няколко седмици, за да мога да охранявам гнездо на тази вид птица. Във времето, когато малките излитат от своите гнезда е най-рисковия период, защото техният първи полет може да не бъде успешен. След като доброволец види, че лешояд пада от гнездото си, специален екип започва експедиция, намира лешояда и го връща в гнездото. По този начин всеки, който милее за българската природа и специално за този вид може да участва и да се включи като доброволец.

Фокус: Имате ли информация като популация в България какъв е броя на египетския лешояд?

Димитър Попов: 23 двойки са в момента в цяла България като основно популацията е съсредоточена в района на Източните Родопи.

Денис НИКИФОРОВ