Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Необезопасените електрически стълбове крият сериозна опасност за птиците

Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод съвместен проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“.

Фокус: Г-н Попов, до кога ще установите опасните участъци за птиците в съвместния проект, който стартирахте с ЧЕЗ България – „Живот за птиците“?

Димитър Попов: До ноември ще установим опасните участъци за птиците в съвместния ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“. Проектът цели да се определят рисковите места за птиците като електропроводите, които са опасни за тях. Обикаляйки определени райони, ние търсим загинали птици, вследствие на токов удар или сблъсък с електрическите жици. До момента сме изминали около 200 км от клон Гоце Делчев с автомобил и около 50 км пеш. До сега сме открили шест загинали птици като 4 от тях са грабливи. Това е статистика, която е доста висока сравнение с останалите райони на България. Тези трасета се обхождат на всеки 20 дни и се търсят жертви. Надяваме се, че няма да има повече жертви от тези, които сме намерили. Ние ще продължим работата си до ноември, когато ще знаем със сигурност кои са опасните участъци за птиците като ще продължим да обхождаме местата, където сега не сме успели да проучим добре.

Фокус: Какво ще установите чрез проекта?

Димитър Попов: Необезопасените електрически стълбове крият сериозна опасност за птиците, затова в проекта „Живот за птиците“, който е съвместен с ЧЕЗ България ще се установят рисковите участъци за птиците. По този начин ако има нужда ще се изолират участъците с жици, които са невидими за птиците. Когато грее слънце една част от жиците е осветена, а друга остава в сянка и когато грабливите птици се спускат, за да хванат своята плячка – те се сблъскват с жиците и стават жертва на токов удар. В рамките на проекта изминават доста километри, за да установят опасните електрически стълбове. Това е една от трудностите като самите терени са трудно проходими в повечето случаи. Не знаеш какво насекомо или животно ще излезе и ще  се сблъскаш с него очи в очи. Успях да видя кучета, зайци, лисици и много костенурки. В рамките на проекта има възможност да се включат и доброволци в инициативата. Могат да се включат доброволци. Искам да помоля кметовете по места ако знаят за случаи с птици, които са загинали от токов удар или са се сблъскали с електрическите жици – да съобщят. Ние веднага ще определим какви са птиците и как точно са загинали. Също така ще разберем дали е рисково мястото и ще искаме то да бъде обезопасено.

Фокус: Колко платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда ще бъдат поставени в Югозападна България?

Димитър Попов: ЧЕЗ – България ще поставят 900 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда в Югозападна България. Птиците пряко не могат да навредят на домакинствата при сблъсък с електрически стълб. Освен ако не стане конкретен токов удар, тъй като всички стълбове са с изолатори, които предпазват от големи токови удари и от неприятности. Друг е момента, че един стълб може да бъде много опасен за човека, особено ако не е добре обезопасен и изолиран, защото по него тече електричество. Представили сме определени места и гнезда, които да бъдат обезопасени в централата на ЧЕЗ. Очакваме, че до края на годината или следващата пролет те ще монтират платформите и така ще се обезопасят щъркеловите гнезда.

Денис НИКИФОРОВ