Димитър Русков, Сдружение „Бъдеще за Община Банско“ : Жителите на Банско отново ще блокират първокласен път Е-79

снимка: pixabay.com

Димитър Русков, от Сдружение „Бъдеще за Община Банско“ в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Днес отново жителите на Община Банско и околните населени места ще блокират ГП Е79. Каква е причината за тези протестни действия и как ще протекат?

Димитър Русков: Опасяваме се , че протестите  на зелените могат да обърнат решението на Министерски съвет. Също така изразяваме нашата позиция, тъй като те ще протестират в София против това решение. Ние ще блокираме Е 79,за да подкрепим Правителството и по- скоро да подкрепим тяхното решение в посока изграждане на втора кабинка.

Фокус: Допускате ли, че има някаква вероятност техните прости и искания да променят това решение, което беше извоювано след толкова години?

Димитър Русков: Ние изразяваме нашата позиция, че имаме такава. Не искаме да стане така, че ето има вече решение и всички се покриха. Ние искаме да си отстояваме позицията докрай.

Фокус: Последните дни имаше няколко срещи в Банско, в които взеха участие и министри. Посочени бяха и твърдения на зелените, които според Вас са лъжа. Нека сега да ги посочим.

Димитър Русков: Първото е, че ще бъдат изрязани над 40 % от територията на парка, а това не е истина. Става въпрос за 2% от територията на парка, която е в ски зона Банско и за 0,6% на територията на Добринище. Това е най- голямата лъжа. Втората им лъжа е, че ще бъдат изсечени голям брой вековни дървета. При положение, че имаме идеен проект, който показва, че голяма част от новата кабина ще мине успоредно до старата. Това е най- добре измисленият вариант, който да щади природата и най- щадящия дърветата. Въпреки всичко, новият проект, който ще бъде проектират един ден ще мине през всички екологични експертизи и оценки, така че да бъде избран най- оптималният вариант за кабинковата линия.

Фокус: По време на коледните и новогодишните празници имаше ли отново опашки от туристи на лифта?

Димитър Русков: Всеки може да погледне онлайн на камерите и да види какво е положението. Най- големият бизнес в Банско е да имаш бус и да караш туристи към пистите, защото опашките са огромни дори и днес. Такава ще бъде ситуацията до края на февруари може би. Всичко това е очевадно и ние нямам друг вариант. Всеки ден се качват 100 или 200 буса на ден и то по няколко пъти.

Лора КАЛЧЕВА