Димитър Саватинов: 10 състезатели ще вземат участие в  състезанието по силов многобой „Димитър Саватинов Класик“ в Гоце Делчев през октомври

Димитър Саватинов, носител на титлата „Най-силен мъж на Америка“ през 2014 и 2015 година, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин, относно предстоящото състезание в Гоце Делчев през октомври

 

Фокус: Г-н Саватинов, нека започнем първо с предстоящото събитие. Защо сте в България в момента? Какво подготвяте?

Димитър Саватинов: Случи се така, че съм си в България за известно време, защото имах няколко състезания, които бяха в Южна Африка и в Ботсвана, а сега трябва да замина за Англия. Също така бях поканен на състезание в България, което е в Пазарджик с благотворителна цел. Там бях поканен като гост и съдия. Също така едно от нещата, може би най-важното, поради което съм тук е започването на подготовката за второто състезание в Гоце Делчев, което ще се казва „Димитър Саватинов Класик“. В момента съм в преговори с Американската федерация, за да стане квалификация за световното първенство по стронгмен на „Арнолд Класик“ – „Strongman Classic World Championship“ за аматьори.

Фокус: Кога планирате да се проведе тази квалификация?

Димитър Саватинов: Планът е да се проведе в края на октомври, като за момента не е определена точната дата, но най-вероятно ще е през една от последните 2 седмици на октомври, защото аз лично имам участие в „America Strongest Man” и мисля, че то е в началото на октомври. Аз искам да спечеля състезанието в Америка за трети път и тогава да се прибера и да проведа състезанието.

Фокус: Г-н Саватинов, на предишното голямо състезание в Гоце Делчев, на което Вие бяхте жури, заявихте, че в Гоце Делчев ще се опитате да подобрите Вашия световен рекорд. Кога смятате да го направите и отказал ли сте се от тази идея или не?

Димитър Саватинов: Изобщо даже и не съм си помислял да се отказвам от тази идея, просто миналата година бях с контузия, която ме възпрепятства да направя това, но тази година се надявам да мога да го направя на състезанието просто като отделно упражнение за себе си, да го направя и официално, защото тогава би трябвало да съм в доста добра форма. Планът ми е да направя “Arnold Classic” в Испания, който е в края на септември и след това да участвам в “America Strongest Man” в началото на октомври, и би трябвало да съм в доста добра форма и да нямам проблем да подобря световния рекорд. Заминавам за Англия, където също съм поканен да направя опит за световен рекорд, който ще е със 143 кг. Мисля, че това ще стане.

Фокус: Искам да Ви попитам в какво се изразява Вашата подготовка за тези силови състезания? Как точно се подготвяте?

Димитър Саватинов: Както всеки един атлет, за мен най-важното е постоянството, от гледна точка на хранене, тренировки, възстановяване и всичко трябва да е на 100%, защото ако вложиш само 99%, след това ще покажеш 0% на състезанието. Според мен е така.

Фокус: А как се представихте на състезанията, за които споменахте преди малко – в Ботсвана и в Южна Африка?

Димитър Саватинов: Представянето ми на тези състезания беше много лошо, но причината за това е, че от март месец до сега си късам десния бицепс на 3 места и просто нямам възможност да се състезавам, но отидох на тези състезания, защото бях приел и вече бях поел ангажимента да отида. Аз по принцип много не исках да ходя там, за да мога да се възстановявам, но сега след като свършиха, планът ми е вече да спра да се състезавам за известно време и да тренирам с много леки тежести през следващите 2 месеца, за да мога да се възстановя от всички контузии, защото имам 2-3 тежки, които в момента не ми позволяват да се състезавам.

Фокус: В квалификацията, която смятате да организирате в Гоце Делчев през октомври, Вие ще се включите ли като състезател или ще бъдете само жури?

Димитър Саватинов: Аз просто ще бъда главният съдия на състезанието, защото по принцип в САЩ например, ако ти си организатор на състезанието, нямаш право да участваш, което според мен е много добре, защото не е правилно да се състезавам с хора, които не са използвали моето оборудване на състезанието, а аз да съм се готвил специално с него. Това е една от най-големите причини, поради които не искам да участвам в това състезание.

Фокус: А всъщност имате ли очаквания колко състезатели горе-долу биха могли да се включат?

Димитър Саватинов: От моя опит в спорта, мнението ми е, че най-доброто и най-оспорвано състезание става с 10 до 12 състезателя. Аз лично ще поканя само 10 състезатели, защото за мен това е най-добрият брой състезатели, при които се получава най-добра драма и конкуренция, защото както знаете в нашия спорт става дума за това колко точки ще спечели състезателя от 5 упражнения и между 10 души тези точки се разпределят по-интересно, в зависимост от това кой коя позиция заема във всяко едно упражнение. Така че като имаме 10 силни момчета ще е много интересно разпределението на всички упражнения и борбата е до края на състезанието и няма как да има случай един лидер след 3 упражнения да излезе напред в класирането и после да няма кой да го настигне по точки.

Фокус: Г-н Саватинов, вече два пъти сте носител на титлата „Най-силният мъж на Америка“ през 2014 и 2015 година, а сега ще участвате и трети път. Носи ли Ви някакви дивиденти тази титла в Америка?

Димитър Саватинов: Не само в Америка, но и по принцип в света, хората, които като мен се състезават, първо се състезават за титлата, а лично аз го правя, защото искам да съм най-доброто, което мога да бъда. Просто работя за това да ставам с всеки изминал ден все по-добър. Ако говорим за пари, през последните 2-3 години има доста добри парични награди, което е много добре, защото ми помага да мога да се занимавам със спорт, защото с тези контузии, сега например трябва да ходя при различни доктори, а всичко това са средства.

Натали СТЕФАНОВА