Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: До 20 декември ще приключи санирането на три жилищни блока, подадени са заявления за още 9 жилищни сгради

Димитър Стефанов, кмет на Община Тутракан в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Стефанов, един от важните проекти за Тутракан е този за водния цикъл. На какъв етап е той?

Димитър Стефанов: Започна вече реализирането на самия проект на водния цикъл. В момента се подготвя строителната площадка, самите действия по изграждането на водния цикъл предстоят след не повече от 4-5 дни след като изтече срокът за жалбите за разрешението за строителство. Така че до 4-5 дни започваме изкопните работи по самата пречиствателна станция. Започваме с пречиствателната станция по простата причина, че климатичните условия не разрешават да се разкопават улици за водопроводи и канализация поради настъпване на зимния сезон. А именно канализацията и водопроводите ще започнем да ги реновираме и доизграждаме през пролетта.

Водещ: Има ли яснота докога ще бъде реализиран проекта?

Димитър Стефанов: До края на 2021 година трябва да сме приключили с всички дейности по този проект, и включително да бъдат внесени документите в управляващия орган – Министерството на околната среда и водите.

Водещ: Кои проекти ще бъдат завършени до края на годината и има ли проблеми при финализирането им?

Димитър Стефанов: Много да кажа, че нямаме засега проблеми за финализирането на проектите, които довършваме. Това са енергийна ефективност на три жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Това е блок „Росици“, който наистина е много голям блок, и мисля че трите фирми, които работят, са качествени фирми, които в срок разбира се и с качество ще изпълнят проектите. Другите два блока, това е блок „Пирин 1“ и „Пирин 2“, мога да кажа, че тук сме на финалната права и уверението ми, че до 20 декември ще приключи санирането и на трите жилищни блока. В същото време текат и сме на финалната права на обществените поръчки за Центъра за обучаване на доброволци от „Гражданска защита“. Това е един проект, който е на стойност 1 млн. евро и този проект включва изграждане на база за обучаване на доброволци от „Гражданска защита“, защото се оказва, че не само в България, но и на Балканския полуостров нямаме такъв център на хора, които искат да се включат като доброволци в тази организация.

Водещ: А кои нови проекти предвиждате, по които ще започне да се работи в Община Тутракан?

Димитър Стефанов: Вече имаме сключени договори, но поради климатичните условия ги отлагаме за пролетта, това е асфалтиране на един много голям участък, отсечката Шуменци-Варненци-Белица-Бреница. Това е и единственият общински път, който остана нереновиран от цялата общинска пътна мрежа. Този проект е на стойност близо 6 млн. лева. И другият проект, по който също имаме сключени вече договори с изпълнителите, говоря и СМР, и Строителен надзор, и Авторски надзор, това е т.нар. „дълбок път“, който включва отсечка в една от свлачищните зони на град Тутракан, заедно с асфалтирането и подземната инфраструктура. В проекта са предвидени и подпорни стени, които да укрепват именно това свлачище, за да може да отпадне забраната за строителство, понеже имаме доста граждани, които искат да строят в този район понеже мястото на това свлачище е много атрактивно – в смисъл такъв гледката, която се открива от това място към река Дунав. В момента набираме и проектни предложения за енергийна ефективност на нови жилищни сгради. В момента имаме подадени заявления и документи от 9 жилищни сгради за енергийна ефективност. Хората усетиха с първите жилищни сгради, които санирахме, че наистина това е от голяма полза за тях. Защото не само икономисват от техния разход за електроенергия, за отопление, но се променя и видът на самата жилищна сграда. Това прави градът по-уютен и по-красив. Така че работим по всички тези направления и надявам се с Общинска администрация зад гърба ми ще се справим с всичко това.

Водещ: Ние ви пожелаваме успех. Да поговорим и за готовността на общината за зимния сезон.

Димитър Стефанов: Община Тутракан е готова за зимния сезон. В смисъл такъв, имаме сключени договори с различни земеделски производители, със земеделски кооперации, с фирми за снегопочистване и опесъчаване. Така че аз не се притеснявам. Мога да благодаря на тези, които сключиха договори с Община Тутракан за снегопочистване и опесъчаване на града и на цялата община, защото знаете тук при нас зимите са малко по-сурови, отколкото на други места, и навяванията са много големи. Но както досега, надявам се и тази година всички тези фирми и земеделски производители и кооперации да се справят успешно.

Елеонора ЧОЛАКОВА