Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: Няма увеличаване на популациите от влечугите в общината, но заради топлото време рискът от среща със змии е голям

Община Тутракан

Няма увеличаване на популациите от влечугите в община Тутракан, но заради топлото време рискът от среща със змии е голям. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ кметът на Тутракан Димитър Стефанов. Той обясни, че най-разпространените видове влечуги у нас са водните змии и смоковете, а сред отровните особено внимание трябва да се обърне на пепелянката, котешката змия и вдлъбнаточелия смок. Кметът на Тутракан уточни, че няма обаче място за притеснение, защото вероятността от усложнения след ухапване е минимална.
Той добави, че е установено и наличието на популации, които не са характерни за нашите географски ширини. „Години наред се говори за един вид змия, която всъщност е безобидна – това е турската боа или т.н. „пясъчна боа“. Има данни за това, че е виждана и улавяна в Бургаския, в Сливенския, в Кърджалийския, в Пазарджишкия и в Пловдивския регион. Нейният вид е внушителен и може да притесни всеки човек. Това го отдавам на климата“, коментира Димитър Стефанов. Той допълни, че именно промяната в климата е основна причина турската боа да намери добро местообитание в България. Според кмета на Тутракан много е важно хората да осъзнаят важността на опазването на екологичното разнообразие. Той изразяви задоволство от позитивното обществено отношение към животинските видове.