Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: Общината залага на проекти за енергийна ефективност и социални дейности

Димитър Стефанов, кмет Тутракан в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ за проекти и социални дейности на Община Тутракан

  Водещ: Кои са приоритетните проекти, по които работи Община Тутракан

Димитър Стефанов: Мога да кажа кои проекти в момента текат като реализация и кои проекти през 2019 година ще бъдат започнати и се надявам до края на 2019 година също да бъдат завършени. В момента правим енергийна ефективност на 5 жилищни сгради, на Центъра за извънучилищни дейности и преди седмица започнахме и санирането на една от детските градини в град Тутракан. Това, което предстои – в момента са пуснати обществените поръчки за изграждане на пречиствателна станция, съответно доизграждане на канализацията и водопроводната инсталация на града. Другият проект, който предстои да бъде реализиран, това е Центърът за обучение на доброволци от „Гражданска защита“, който е по трансгранично сътрудничество и е на стойност 1 млн. лева. Предстои ни и реновиране на една отсечка, която е от село Шуменци, село Варненци и до село Белица, и от село Белица до село Бреница – това е и последният участък от общинската пътна мрежа, който трябва да бъде реновиран. Предстои и изграждането на нов път, с който ще облекчим движението в центъра на град Тутракан.

Водещ: Кои са приоритетните социални дейности, по които работи общината?

Димитър Стефанов: Мога да кажа, че социалните дейности, по които работи общината, са немалко. Като започнем от проекта „Независим живот“ – това е в помощ на хора, които са изпаднали в беда, които нямат възможност сами да се грижат. По този проекта са 76 потребителите, за които Община Тутракан със социалните асистенти се грижи за тях. 50 са потребителите по проекта „Топъл обяд“. Преди година и половина изградихме и Център за обществена подкрепа, който се посещава от 21 деца и трима възрастни. Дома за стари хора, който е с капацитет 40 човека и се използва целия капацитет. Нека да не пропускаме и Центъра за настаняване от семеен тип. В този център се грижим за 12 сирака и полусирака, което за мен е един от емблематичните проекти за Община Тутракан, реализиран преди 5 години. И не на последно място това е Центъра за рехабилитация и интеграция на хората от Тутракан, в който се грижим за 29 възрастни и 6 деца. Така че в много направления работим във връзка със социалната сфера. Мисля че по този начин помагаме на жителите на Община Тутракан.

Водещ:  Какво включва културната програма?

Димитър Стефанов: Както винаги в Община Тутракан културната програма е много богата. Предстои Цветница. Всяка година едно от читалищата в общината е домакин на всички останали читалищни дейци в Община Тутракан и правим много голям фестивал по случай празника. След това ни предстои честване на Деня на армията 6 май, също го правим много тържествено. Празнуваме го в Мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916 г.“. След това ни предстои 29 май – това е откриване на Похода на четата на Таньо войвода. Мога да кажа, че това е един много голям форум, благодарение на д-р Кънев – председателят на „Родно Лудогорие“ и Община Тутракан, мисля че правим наистина един показателен поход и популяризираме действията и целите на четата на Таньо Стоянов войводата, защото много малко се знаеше в България за тази чета. Мога да кажа, че тя би трябвало да бъде даже по-емблематична от четата на Христо Ботев, но в годините назад така се е получило четата на Христо Ботев да бъде по-популярна. Мисля че всяка година ние съдействаме, този поход да става все по-популярен. 350 деца започват от Тутракан, по пътя четата привлича и присъединява все повече деца и пристигайки на Керчан баир, където е лобното място на Таньо Стоянов, те са 800-900 деца. След това ни предстои Празника на реката. На 1 юли „Джулай морнинг“ вече стана традиционен със звездата Джон Лоутън, разбира се и група Б.Т.Р., с „Подуене блус бенд“ и много други рок групи. Веднага след това ни предстои края на юли месец „Огненият Дунав“ – това е един 4-дневен културен фестивал. Четири дни с различни стилове музика, като се започне с класика и завършим последния ден с рок концерт и голямо  лазерно шоу на брега на река Дунав. Да не забравим и август месец Международния фестивал за детска песен „Речни ноти“. Така че мога да кажа, че Тутракан е наситен с културни мероприятия.

Водещ: Г-н Стефанов, много са мероприятията. Радио „Фокус“ ще даде трибуна на всяко едно от тях, ще ги популяризираме и ще каним нашите слушатели да ги посещават.

Димитър Стефанов: Да, за което ще ви бъда много благодарен.

Елеонора ЧОЛАКОВА