Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: Със 100 хиляди лв. общината ще подпомогне работата на „МБАЛ- Тутракан“, помощ от държавата няма

 

В кои приоритетни области ще бъдат разпределени предвидените средства за тази година в община Тутракан и как се решават натрупваните проблеми на многопрофилната болница? Тези и други въпроси коментираме с кмета на Тутракан Димитър Стефанов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

 Водещ: Господин Стефанов, в края на миналата година споделихте за редица приключени проекти в сферата на инфраструктурата и на други социални дейности. Накъде са насочени усилията обаче сега, вече измина един месец от началото на новата 2019 г.?

Димитър Стефанов: Усилията са насочени в две направления. Едното е водния цикъл на гр. Тутракан. Винаги съм казвал, че не може да се иска ние да се развиваме като европейци, а в същото време отпадните ни води без да бъдат пречистени, да се изливат в международна река. И второто направление, върху което искаме да наблегнем е енергийната ефективност на жилищните сгради. Т.е. колкото се може повече блокове, повече многофамилни къщи да санираме, за да може да помогне на хората в тяхната икономия и на ел. енергия, разбира се и на отопление, не на последно място и на облика на самата жилищна сграда.

Водещ: През миналата година успяхте да задвижите проекта за водния цикъл на града. Към днешна дата на какъв етап е той?

Димитър Стефанов: Към днешна дата остават още две обществени поръчки, които разбира се в момента текат и се надявам до края на март месец вече да имаме избран изпълнител и за строителния надзор, и за фирмата, която всъщност ще изпълнява самото СМР на пречиствателната станция, припомпващите станции, водопровода и канализацията, които се предвиждат.

Водещ: Ясни ли са вече сроковете за изпълнение и като цялостната стойност на проекта?

Димитър Стефанов: Да, стойността на проекта е 33 милиона и половина. Имаме още три години за финализиране на този проект в цялостния му завършен вид. Надявам се, че ще се влезе в тези срокове и, че ще се поздравим с един добре реализиран проект, който мисля че ще бъде на високо европейско ниво.

Водещ: Какви са конкретните дейности, които ще бъдат реализирани в рамките на този проект?

Димитър Стефанов: Предвидени са дейности по пречиствателна станция, имаме две припомпващи станции, защото разположението на гр. Тутракан е малко по-особено. Разбира се, планирани са дейности по подмяна на голяма част от компрометирания водопровод и канализация и съответно, там където  няма канализационна мрежа, доизграждане на самата канализационна мрежа на града.

Водещ: Действително амбициозен проект. Изминалата 2018 г. обаче Общината завърши с един дефицит от близо 1 милион лева. Към днешна дата какво е финансовото състояние?

Димитър Стефанов: Към днешна дата мога да кажа, че дефицитът вече е намалял на по-малко от 700 хиляди, ако трябва да съм точен 665 хиляди лева. Това, което ние предприехме Общинска администрация и разбира се не без помощта на Общинския съвет, е Община Тутракан да изтегли кредит в размер на 1 милион лева, от който кредит 100 хиляди лева ще бъдат отделени да подпомогнем общинската болница „МБАЛ-Тутракан“ и всъщност с останалите средства да можем да се разплатим с всички кредитори, за да може Община Тутракан да излезе на чисто и съответно да продължи да работи по европейски проекти.

Водещ: Споменахте един доста сериозен проблем за Общината – този с болницата. Само припомням на нашите слушатели, имаше натрупани задължения в сериозни размери, започнали още в далечната 2007 г. Да разбираме ли, че тези проблеми на лечебното заведение са на път да бъдат решени категорично?

Димитър Стефанов: Мога да кажа, че гледаме в синхрон да работим и лекарският съвет на „МБАЛ-Тутракан“, и Общинска администрация, и Общинският съвет наистина да се решат финансовите проблеми на една, искам да подчертая, много добре работеща болница. Но без помощта на държавата няма как да се справим. Не може държавата да иска да има здравеопазване, да говорим за социална политика, а в същото време да начислява 10% лихва на задълженията на болницата именно към държавна институция НАП. Мисля че трябва да се обърне внимание на това. Да се отпуснат на болниците много нисколихвени кредити, за да може те да си покрият задълженията и да вървят напред. С тези 10% наказателна лихва, която слагат на болниците, които са длъжници към НАП, а те не са малко, мисля че напротив, задълбочават кризата в здравеопазването. Не я решават. Да, вярно малко съм остър в това си изказване, но това нещо аз го говоря от 7 г., а един политик не се намери да каже – „да, могат да се решат по някакъв начин проблемите“. В крайна сметка общинските болници са един стожер да запазим числеността на нашето население в малките общини, в отдалечените общини. Няма ли я болницата в Тутракан, съответно голяма част от населението ще се изнесе там, където може да получи адекватно здравеопазване, което след себе си повлича затваряне на училища, затваряне и на детски градини, намаляване на населението. Всички политици говорят за това, че не трябва да има намаляване на населението, че не трябва да има мегаполиси. А нищо не се прави по този въпрос. Демографският срив ще бъде ужасен, ако наистина, пак казвам – работещите общински болници бъдат обявени във фалит и бъдат закрити. На мен това ми е много болна тема и наистина искам някога, дали ще е в близкото бъдеще, дали ще е в сегашно време, да се намери читав политик, който да застане наистина рамо до рамо с управителите и с ръководството на общинските болници и да решат проблема.

Водещ: При предишен наш разговор споделихте, че ще търсите подкрепа от правителството. Да разбираме, че такава все още не е получена?

Димитър Стефанов: Не. И ако трябва да съм откровен, мисля че няма и да я намерим. В момента се справяме наистина на парче, по начин по какъвто можем да го намерим, със страшни икономии, разбира се това влияе и върху качеството на здравеопазването, няма какво да се лъжем. Ако някой каже, че започва да прави икономии от медикаменти и консумативи, от ел. енергия, от отопление и това няма да се отрази на качеството на здравеопазването, това е абсолютна лъжа. Със съкращаване на щатове, с икономии за транспортните разходи, които има „МБАЛ-Тутракан“, това е нещо ужасно, но това е самата реалност. Стигнахме дотам „Ротъри клуб – Тутракан“ да търси вариант да закупи автомобил за тутраканската болница, която самият Ротариански клуб да го поддържа и съответно да предоставят всеки месец гориво за този автомобил. Не се работи така. Това не е здравеопазване в тази държава. И аз съвсем открито мога да кажа, че апелирам наистина и адмирирам тези лекари, които напускат България. Те не получават тук абсолютно нищо адекватно на тяхната професия, на техния труд, който полагат, за да има наистина едно добро здравеопазване в България.

Водещ: Как се отразява целият този казус на специалистите в болницата? Има ли все още забавени възнаграждения?

Димитър Стефанов: Да. Има медицински сестри, лекарите, които мисля че четвърти месец не са си взимали заплати. Това е наистина нещо много страшно, но е така. И въпреки това тези хора- говоря и за висшия, и средния медицински персонал- стоят в болницата и работят, за да обслужват хората, които имат необходимост от някакви здравни интервенции. Това е направо мохиканство от тяхна страна.

Водещ: Наистина, безспорно сериозен казус. Работата в Общината обаче продължава и предстои още такава. Извън тези проблеми на лечебното заведение, имате ли вече яснота за финансовите рамки на бюджета за тази година и ще бъде ли той достатъчен за всички предвидени разходи?

Димитър Стефанов: Знаете ли, ако някой кмет каже, че финансовата рамка на бюджета му е достатъчна и бюджетът ще му стигне за всичко, което той иска да реализира, значи не му се работи. Да, бюджетът е ясен – 14 милиона лева. Ще има финансов ресурс за доста дейности, за доста мероприятия. Говоря и за инфраструктура, говоря и за саниране на сгради, и общинска собственост, и частни жилищни сгради. Да, ще има и за обезпечаване на съфинансиране по другите европейски проекти, но мога да кажа, че колкото толкова. Да, ще се справим, винаги сме се справяли. Аз се радвам, че зад мен стои цялата общинска администрация и Общинският съвет. Работим като едно цяло. Когато има разбирателство, независимо от политическите пристрастия, независимо от това общинските съветници от коя политическа партия са излъчени и съответно представляват в Общинския съвет, мисля че тогава може да се работи и тогава могат да се постигат резултати. Когато започнем да се делим партийно, тогава нищо не се получава.

Водещ: Ще има ли средства и за култура, и за реализирането на вече утвърдени, любими събития в Общината?

Димитър Стефанов: Да. Културният ни календар тази година е също много богат. Мога да кажа, както и миналите години. Финансовият ресурс не стига, но винаги са ни помагали различни спонсори и дарители, на които тук е мястото да им благодаря. Трети март ще бъде честван подобаващо. Аз съм казвал и ще го казвам и занапред, че Тутракан чества националния си празник подобаващо така,  както много малко градове в България го правят – с тържествена заря-проверка, с наредените войскови роти от различните видове войски, с  Четата на Таньо войвода. Финансов ресурс ще се намери и за честване на 6 май на гробницата, разбира се и за похода на Таньо войвода, и за Празника на кайсията, и Джулай морнинг, и „Огненият Дунав“, и „Речни ноти“, и Никулден. Самият празник се чества много тържествено на брега на р. Дунав. Така че няма да останем без богат културен календар.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА