Димитър Тренчев, историк: Със село Коларово е свързано името на войводата Илия Докторов – адютант на полк. Борис Дрангов

Снимка: Pixabay.com

Петрич. Със село Коларово е свързано името на войводата Илия Докторов – адютант на полк. Борис Дрангов. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът от населеното място Димитър Тренчев.

Той отбеляза, че Докторов е роден през 1874 година в Гевгели, но умира при нещастен инцидент на 16 февруари 1947 година в село Коларово. Тренчев отбеляза, че като цяло населеното място е дало своя дан не само в регионалната, но и в националната история. „От населеното място е известният борец за самостоятелна българска църква и просвета – Атанас Смуков. Това е човекът, който поставя основите на съвременното образование в село Коларово. Естествено, това нямаше да бъде възможно без подкрепата на местните възрожденци, но ако започнем да ги изброяваме, то бихме рискували да изпуснем някой. Важно е все пак да отбележим, че въпреки малобройната етническа християнска група в село Коларово по това време не е имало човек, който да не е бил съпричастен с делото“, каза още Тренчев.

Той добави, че населеното място е дало и известни имена като проф. Димитър Стойчев, който е племенник на известния войвода Илия Докторов. „От село Коларово са и много известни дейци, свързани с българското образование, сред които историкът доцент Георги Митрев. В общи линии ще е трудно да изброим хората, които по един или друг начин са свързани със село Коларово“, уточни Тренчев.

Историкът отбеляза, че първите, макар и косвени сведения за възникването на село Коларово датират от петото хилядолетие преди Новата ера. „Става дума за едно историческо селище в местността Мусовица, което е локализирано и частично археологически проучено. През годините, поради редица причини, свързани с обществения и политическия живот, то не е изцяло проучено“, посочи Тренчев.

Ливия НИНОВА