Димо и Ангелина Сидерови, Средец: Най-малкият кукер в Средец е 4-годишният ни син Данаил

За кукерската традиция в град Средец и за това как се запазва и предава тя в българското съзнание Радио „Фокус“ – Бургас разговаря със семейство Димо и Ангелина Сидерови.

Фокус: Г-н Сидеров, защо е важно да запазим кукерската традиция?

Димо Сидеров: Най-малкият кукер в Средец е синът ми Данаил. Това е по наследствена черта, самият аз съм кукер, а синът ми следва примера на българската традиция в кукерските игри. Кукерството не е само за мъже, в него могат да участват и жени. В нашата група има 3 жени, които участват с голямо желание и хъс. До миналата година имаше само една, а сега групата се запълни с още 2, които проявяват желание и да се обличат в кожи. Смея да твърдя, че среденчани са запазили силно кукерската традиция.

Фокус: Как протича денят, в който честваме Кукеровден?

Димо Сидеров: На Кукеровден всички кукери се събират рано сутрин в 8:00 часа, като предварително е изготвен план за организация за час, място и репертоар. След това се разделяме, за да можем да минем покрай всички къщи, за да прогоним злите духове от домовете, които сме решили обезателно да посетим, след това се събираме всички групи кукери и се устремяваме към стария цар, който е е заел позиция пред групата и я води, качен на каруца. След това следва и самата церемония в кукерските игри: старият цар прави 3 обиколки, хвърляйки жито, за да е плодородна годината. След което се избира новият цар, а това става с помощта на месена питка, в която има пара. От тази питка всеки един кукер си взима по парче, и в който попадне се падне парата, той става новият цар. Ролите на кукерите са булка и зет, които са задължителни , още поп, бръснар, циганин и циганка, дори се изиграва сцена на израждане на бебе. Все атрактивни роли, които успяват да  приповдигнат настроението на хората.

Фокус: Как протича подготовката за кукерските игри?

Ангелина Сидерова: Почти целогодишна е подготовката на кукерите. Подготвянето за кукерските игри, фестивалите и съборите е изключително дълга е трудоемка. В нашето семейство, в което има двама кукери – мъжът ми и детето ми, отглеждаме животни, с които изработваме кукерските костюми. Това са кози, пръчове и ярета, специална порода, които са дългокосмести. В нашия край е малко по-трудно отглеждането им, защото се намираме в южната част на страната и за животните не е много благоприятно понеже са планински животни и им е по-топло по нашите места. Въпреки неподходящите метеорологични условия отглеждаме животните повече от 10 години. Грижим се за около 10 животни специално за кукерските костюми и това изисква всекидневни грижи. Иначе самата изработка на костюмите отнема около месец . Говорим за животно, което струва от порядъка между 2000 и 5000 лева, а едно животно не стига за изработката на един костюм – за детски да, но за възрастен костюмът излиза много скъпо удоволствие. Все още не съм научила занаята на изработката на кукерски костюм и все още не помагам пряко на съпруга си, по-скоро помагам на детето с обличането на костюма. Съпругът ми, заедно с негови приятели шият костюмите. Понякога това отнема цяло денонощие работа, защото шиенето е доста трудоемко, кожите се режат на парчета и докато се зашият отнема много време.

Фокус: От колко години синът Ви взима участие в кукерсктие игри?

Ангелина Сидерова: 4-годишният ми син Данаил е кукер от 3 години. Кукерството е наследство от баща му Димо, който е дългогодишен кукер от Средец. Кукерството е наследство от баща му. На 26-ти февруари участието му в кукерските игри ще бъде за трети път. Данаил има голямо желание за това, почти всяка вечер търсим костюмите да видим отново кожите и да ги облече, радва се са звънците. Данаил участва за първи път в кукерските игри в Средец, когато е едва на 2 години и половина. Миналата година участвахме в игрите в Средец, след това на фестивал в Стара Загора, а сега – трета година поред, отново сме в Средец. През 2016 година в Стара Загора Данаил беше поканен специално в кукерската група в града и той се оказа и най-малкият участник – на 3 години.

Силвия ДОНЧЕВА