Дипломираха се първите руски лекари по очни болести, завършили „Мастър клас по оптометрия“ 2017 в Медицински университет – Варна

На официална церемония в Заседателна зала на Медицински университет – Варна бяха връчени дипломите на първите лекари офталмолози от Руската федерация, завършили „Мастър клас по оптометрия“, организиран от Медицински университет – Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна. Ръководителят на курса проф. д-р Христина Групчева приветства курсистите, като обърна внимание върху това, че техните знания имат много по-висока стойност, ако бъдат предадени на колегите им в Русия.  Ректорът проф. д-р Красимир Иванов връчи дипломите на Сергей Селин, Зоя Ваганова, Виктория Предигер и Мария Нарбут с пожелание за бъдещи успехи, а проф. Албена Керековска ги поздрави за положените усилия и старание. Всички курсисти завършват с отличен успех.

Образователна програма „Мастър клас по оптометрия“ имаше за цел да развие знания по фундаментална зрителна оптика и клинична рефракция, както и приложението на контактни лещи, грижи за очите и, не на последно място, очното здраве.

Практическата цел на курса беше развиване на умения в клиничната оптометрия, напасване на контактни лещи, техният правилен подбор и менажиране, както и развитие на умения за комуникация с пациентите. Обучението на руските лекари специализанти по очни болести продължи два семестъра. Информацията от теоретичната част им бе предадена чрез интерактивно уеб модулно обучение, посредством системата Blackboard, а за 100-те часа практическо обучение бяха използвани базата и академичният потенциал на Медицински университет – Варна.