Директорът на Музея на авиацията Рада Банялиева: Музеят може да стане още по-привлекателен и по-достъпен с преместването му в Пловдив

Директорът на Музея на авиацията Рада Банялиева, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, по повод Празника на авиацията и на ВВС, за настоящето и бъдещето на музея.

Фокус:
Г-жо Банялиева, как посрещате Празника на авиацията тази година?  Има ли нови експонати в музея? Отново отваряте врати за посетители. Какви събития сте подготвили за днес?
Рада Банялиева: Както всяка година, на 16 октомври Музеят на авиацията ще работи с вход свободен по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България. Освен постоянната външна и вътрешна експозиция на музея през целия ден посетителите ще имат възможност да се почувстват като истински пилоти в кабината на свръхзвуковия изтребител МиГ-21. В салона на пътническия самолет Ан-24 любителите на авиацията ще могат да гледат филми, свързани с историята на авиацията, между които и филма „Славният полет над Одрин продължава“. За малките гости е подготвена играта Летец – откривател, в която ще откриват и свързват определени детайли с експонати от външната експозиция. Малчуганите ще могат да проявят творческото си въображение, като направят рисунка на тема „Моят празничен ден в Музея на авиацията“.
В 15.00 часа ще се състои тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите пилоти в Музея на авиацията.
Да, имаме нови експонати, те са свързани с част от историята и живота на български пилоти от Военновъздушните сили. Получихме два нови албума, свързани с живота на Любен Кондаков. Освен това получихме снимки и документи, свързани с живота на Александър Аладжов, който до преди няколко месеца беше най-възрастният пилот в Пловдив. Също така получихме униформи, лични вещи, много снимки и много документи, свързани с дейността на Константин Кирилов, Стефан Стоянов и много други. Така, че фондът на музея се обогатява с всяка изминала година.
Фокус: Не мога да не попитам, увеличава ли се броят на посетителите на музея в последните години?
Рада Банялиева: Да, броят на посетителите се увеличава, което е много радостно. Ние имаме групи от цяла България – Кърджали, Смолян, Кюстендил, Добрич, Варна, Бургас, София и Пловдив и сме доволни, че ставаме притегателно място за младите хора. Сред нашите посетители тази година има повишен интерес от детските градини. Имаме деца от трета, четвърта група – малки деца, които може би за първи път стъпват в музея и са много щастливи от това, което виждат. Беседите, които подготвяме за тях, са съобразени с възрастта и възможностите им и сме щастливи, както казват учителките, че седмици наред те разказват това, което са видели.
Фокус: В какво възпитава вашият музей и до каква степен военната история е любопитна за младите хора? Как може да стане още по-любопитна тя?
Рада Банялиева: Нашият музей възпитава в патриотизъм, в това, което трябва да възпитава и семейството, и училището. Ние просто си вършим своята работа. Представили сме историята на българската авиация, с нейните възходи и падения, обективна, такава каквато е, защото тя показва силата и възможностите на българския войник да преодолява трудностите, неговата честност, сила, увереност. Това, което забелязвам сред нашите посетители е колко много те се задържат пред витрините и колко много от текстовете, които сме представили, те четат. Ние имаме книга за посетители, в която те отразяват своите виждания за нашите експозиции и своите преживявания. Доволни сме, че музеят заема своето престижно място сред това, което те са видели и че оценяват нашия труд.
Фокус: Смятате ли, че военната история започва все повече да вълнува младите хора?
Рада Банялиева: Аз смятам, че историята въобще вълнува все повече младите хора, което е много хубаво. Защото връщането към корените дава възможност на човек да опознае какъв е, откъде е тръгнал и да му даде сили да стигне до дотам, докъдето желае. А военната история е част от общата история и тя наистина се радва на много фенове, които търсят и най-малките детайли за нещата, които са се случили преди десетки години. Това е похвално, така се открива истината и така историята може да бъде обективна, което е важно.
Фокус: Как, според Вас, музеят може да стане още по-интересен за посетителите. Как той може да бъде още по-привлекателен за децата, с оглед на напредването на технологиите?
Рада Банялиева: Музеят може да стане по-привлекателен и по-достъпен с преместването му в Пловдив, което съм казвала не веднъж. Там, където ще има много повече място, за да бъдат показани в целостта си отделните експонатите от външната ни експозиция и да бъдат възприемани възможно най-добре. А същевременно с това ще имаме и голямо пространство, в което да разкажем много по-подробно историята на българската авиация. Това е към което се стремим, за да покажем голяма част от богатия фонд, който притежаваме. Естествено, че тогава ще имаме и възможност да използваме различни нови технологии, които да бъдат много по-привлекателни за младите хора. Но от друга страна, нашият музей съчетава възможността и за учене, и за развлечение. И това мисля, че му дава един плюс сред останалите музеи, защото съчетава възможността човек и да почине, и да получи много информация, и да научи неизвестни за него факти.
Фокус: Какво да очакваме да се случи в музея догодина? Ще се осъществи ли идеята музеят да участва със свои проекти за домакинството на Пловдив-Европейска столица на културата? И ще бъде ли най-накрая музея преместен в Пловдив през 2019 година?
Рада Банялиева: За съжаление аз не мога да кажа дали ще бъде осъществена идеята за преместването в Пловдив догодина. Едва ли, тъй като има нужда от дълъг подготвителен период, както и от възможността да се направи предварително проектиране за това, което ще се случи на предоставения терен. Така, че за 2019 година ние няма да може да бъдем на новото място. Но заедно с колегите от Националния военноисторически музей, които са подготвили един интересен проект, ще бъдат показани различни възможности за интерпретация на ново пространство. Това е което се подготвя за 2019 година. От друга страна, догодина се навършват 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов, за което ние се подготвяме още от тази година и смятам, че на нашите посетители ще им бъде интересно всичко, което ще им покажем.
Цветана ТОНЧЕВА