Директорът на Общинска библиотека Карлово Мирослав Колев: Именуването на библиотеката на д-р Иван Богоров ще остане събитието на 2017 година

снимка: Общинска библиотека Карлово

Директорът на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров”- Карлово Мирослав Колев с отчет за дейността на институцията през изтеклата година и приоритетите през 2018 година.

Фокус: Успешна ли беше 2017 година за вашата институция, за вашите читатели?
Мирослав Колев: Аз мога да кажа, че 2017-та беше изключително динамична, изпълнена с много положителни емоции и инициативи за Общинската библиотека „Д-р Иван Богоров“ в Карлово, която е една институция и предоставя достъп до знания и информация, осигурява надеждност за библиотечно-информационното обслужване на Община Карлово. Много бяха всички онези неща, които успяхме да реализираме през 2017-та. Надяваме се, че още повече ще успеем да реализираме през 2018-та. Отчитам, че изминалата година беше доста успешна, въпреки, че няма как да няма затруднения. Но изпълнихме основните приоритети на библиотеката, като водещ културен институт с регионално значение за нуждите на всички жители на Карлово и Общината – информация, образование, култура. Всичко онова, което бяхме планували като инициативи – литературни вечери, четения, благотворителни изложби, фотодокументални изложби, празници на буквите за най-малките, успяхме да реализираме. Смея да твърдя, че обхванахме много сериозно почти всички детски градини от Карлово и поне по един път сме ги посетили за прочитане на приказка и насърчаване на четенето сред най-малките, което е приоритет за библиотеката ни. Основните показатели в статистическия ни отчет за изминалата година са доста добри, както при регистрираните читатели, така и при посещенията. В сравнение с предходната година имаме увеличение на посещенията и при децата до 14-годишна възраст, което е радостно, и при възрастните наши потребители. Несъмнено причината за това и за тези по-високи резултати са по-доброто обслужване – бързото обслужване и вече по-електронен път, достъпът до интернет и различните инициативи и възможности, които предлага общинската библиотека. През 2017-та, както казах имахме толкова много разнообразни прояви, които се случиха тук в библиотеката. Радостен съм, че хората припознават общинския културен институт и много хора се завръщат към книгата и четенето – както млади, така и по-възрастни.
Фокус: Можем ли да посочим едно събитие, което можете да наречете събитие на годината 2017 за Вашата библиотека?
Мирослав Колев: Тържественото именуване на библиотеката на името на д-р Иван Богоров ще остане събитието, което предизвика голям обществен интерес. Всички онези, които бяхме поканили да присъстват на тържественото преименуване се отзоваха. Много личности от Карлово, които наистина държат на тази институция ни поздравиха, бяха наши гости. Имахме и много инициативи, свързани с книгата. Не бяха малко и инициативите, посветени на рождението на нашия велик съгражданин Апостола на българската свобода. Бяха много трогателни, много деца и възрастни се възхищаваха. Много бяха и инициативите, свързани с честванията. Партнирахме си с много институции. Мога да кажа, че тази година за втори път връчваме тези годишни сертификати, в които попада и Радио „Фокус“ Пловдив. Искам да изкажа благодарност за това, че много често ние сме в ефира ви и се чува за нашата дейност чрез ефира на Радио „Фокус“. Традицията продължава, защото тези призове за партньорство с хората, които се сещат за библиотеката в трудното време, в което живеем са помогнали по един, или друг начин. Това са хора с големи сърца и добрата дума наистина е важна за нас, за взаимовръзката с библиотеката и се надявам, че 2018-та година наистина ще бъде ползотворна и с още повече партньори и човеци, които наистина да помагат и да продължаваме напред да работим заедно.
Фокус: Обогати ли се библиотечният фонд през миналата година?
Мирослав Колев: Да. Тук е мястото да кажа, че благодарение на много фирми, които даряват средства за закупуване на литература, на издателства, благодарение на хора, които подаряват от личните си библиотеки прочетени вече книги, фондът ни се увеличи. Тук е мястото да благодаря и на едно момиче, което тази година спечели наградата на Софийския университет. Тя се дава ежегодно на дете, родено в град Карлово и е на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви. Момичето е Евгения Нанева. Тя ни направи за Коледа дарение на книги, благодарение на това, че е спечелила наградата за 2017 г. Благодаря й, че не е забравила библиотеката в Карлово и много често, когато е тук, я посещава. Благодаря на многото хора, които благородно се сещат за нас и често ни правят такива подаръци. Връчихме сертификат за партньорство и на едно семейство – Георги и Лили Панчеви, които са от Карлово, но живеят и работят в София. Те за втора поредна година са дарители на библиотеката и наистина много често, без да им бъде поискана помощ, се сещат за нас и по банков път нареждат различни суми, с което ни подкрепят, както и с различни инициативи. Благодарим им от сърце! Благодаря и на Вас, затова, че отразявате всичко онова, което се случва в общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“.
Фокус: Ще продължим, разбира се! Кажете ни сега, какъв е приоритетът в работата Ви тази година, какво ще направите през тази година?
Мирослав Колев: Наш приоритет са най-малките ни читатели. Затова много често посещаваме детските градини, както вече споделих. Наистина важна задача за нас, библиотечните специалисти е да обхванем всички най-малки читатели, за да насърчаваме четенето сред тях, да правим различни и интересни инициативи, с които да ги привличаме в библиотеката. И смятам, че именно в детските градини и посещението при тях и каненето на детската градина в библиотеката, разказването за нашата дейност, четенето на книжки по интересен и занимателен начин, би ги привлякло. Именно така в утрешния ден те ще бъдат нашите бъдещи читатели. На това ще наблягаме и тази година. Разбира се, всичко онова, което идва спонтанно и извършваме за разнообразие. Понякога се получават много интересни инициативи.
Фокус: Има ли едно събитие, което можете да посочите като най-трогателно събитие през годината, която измина?
Мирослав Колев: Най-трогателно беше, може би  литературният конкурс „Моето писмо до Дядо Коледа“, който провеждаме в края на годината. Много интересни писма написаха децата, много интересни послания за Дядо Коледа, с различни желания, различни споделени мечти. Някои трогателни, някои тъжни, в зависимост от статута на самото семейство. Но благодаря на всички онези 85 деца, които през изтеклата година се включиха в конкурса и наистина затрудниха журито, което трябваше да прочете и оцени писмата. Но наистина, аз успях да прочета няколко от тях и те бяха много трогателни. В тези предпразнични и коледни дни те внасят много заряд и могат, както да просълзят човек, така и да предадат положителни емоции във всяко едно човешко същество. Благодаря на тези деца, които се включиха. Надявам се, че са доволни от това, което ние подготвихме за тях – наградите, които осигурихме с помощта на многото фирми, спонсори, които ни помогнаха за тази инициатива и конкурс. Така че, наистина „Моето писмо до Дядо Коледа“ е едно от трогателните събития на 2017 г.
Фокус: Надявам се да продължите тези традиции и тези конкурси, които сте създали при работата с малките деца.
Мирослав Колев: Да. И аз си пожелавам с всички институции – училищата, музеите в града, с които сериозно си партнираме през годините, да продължим, защото наистина децата са нашето бъдеще и трябва да ги запазим и да им предаваме всичко онова, което ни завещават и нашите предци.
Цветана ТОНЧЕВА