Директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова: Само за тази година имаме 16 000 нови читатели

Само за тази година имаме 16 000 нови читатели. Това каза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова по време на откриването на шестото издание на годишните награди на Столичната библиотека, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Читателите на библиотеката, които вече са 59 000, читатели повече и от тези на националната библиотека. Книгите се увеличават всяка година от 320 000 през 2014 г. до 490 000 в момента. Надявам се да станат и половин милион до края на годината или в началото на следващата. Всеки ден Столична библиотека посреща 1200-1300 посетители. Детският отдел има читатели от 3 до 14 години, а най-възрастните ни читатели са на 83“, допълни тя.

Цинзова изказа благодарност на институциите, писателите и медиите за успешното им партньорство със Столичната библиотека.
Благодаря за активното партньорство с всички писатели. Без партньорството с неправителствените организации, с медиите, нямаше да имаме такъв успех. Медиите правят връзката ни със софиянци и българите много по-тясна и информацията стига до много хора, което за нас е изключително важно. Библиотеките са изключително ценни за духовното развитие на България. Работим прекрасно с институциите и Министерството на образованието и науката. Огромна благодарност към Столична община и г-жа Фандъкова за нейния личен ангажимент към четенето, книгите и библиотеката“, посочи още тя.

Церемонията откри журналистът, член на Обществения съвет на Столична библиотека и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет Марин Бодаков. По думите му Столичната библиотека е мястото, където в тишина се подрежда паметта на всеки един от нас. Наградата „Читател на годината“ спечели Карина Иванова, а приза в същата категория до 14 г. възраст отиде за едва 10-годишния Веселин Балачев.

Теодора ПАВЛОВА