Диян Драганов, СБА – Варна: Колкото е по-скъп шофьорския курс, толкова по-сериозно ще се отнесат към него курсистите

Диян Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна по повод одобреното предложение от страна на Министерството на образованието и науката (МОН) за увеличение на броя на задължителните часове кормуване от 31 на 45 часа.

Фокус: Г-н Драганов, МОН гласува увеличение на часовете за шофьорските курсове. Какво е вашето мнение по въпроса?

Диян Драганов: Да, това е една нашумяла тема. Целта на увеличението на часовете е може би да се одобри обучението на бъдещите шофьори и евентуално за в бъдеще да имаме малко по-малко инциденти на пътя. Защото статистиката показва, всички знаете, шофьорите на 26-27-годишна възраст са един голям процент от нарушителите на пътя. Още повече, че в статистиката за смъртни случаи те заемат над 20% от всички загинали на пътя, което е естествено един тревожен факт.

Фокус: Как смятате, че ще се промени обучението на бъдещите шофьори – към по-добро или по-лошо?

Диян Драганов: Сега, с предложението за изменението на методиката на шофьорските курсове ние виждаме с две думи казано, че това е повече кормуване и по-малко обучение на теория. Тоест специалистите са сигурни и са убедени в това, че практическите обучения на шофьорите на шофьорските курсове са изключително важни и може би точно за това залагат повече часове на практика. Също така знаем, че промяната, която предлагат за методиката…То и сега в автомобилната агенция е заложено да се шофира извън града, да се шофира по магистрала, да се шофира нощно време, но никъде точно не е конкретизирано колко и няма абсолютно никакъв контрол. Тоест дали това се случва е оставено само на инструкторите. Така, че може би цялата идея на промяната е да се наблегне на практиката. Все пак колкото повече се обучаваме на практика, толкова повече има шанс да станем по-добри шофьори.

Фокус: А какво е мнението ви за въвеждането на задължителни часове управление на автомагистрала или скоростен път, които искат да въведат в обучението? Възможно ли е да се постигне това във всички населени места?

Диян Драганов: Аз мисля, че във всички населени места има интензивни участъци, където могат да се натиснат, да се накарат учащите се, да изпаднат в по-трудна ситуация и естествено да получат малко по-добри знания в труден момент. Все пак да не забравяме, че всеки шофьор е отделна личност, отделен индивид и на някой ако му трябват точно два пъти да се упражни, на друг ще му трябват 5 и може би точно тези увеличения на часовете би било добре за хората, които малко по-бавно подразбират нещата. Малко по-бавно ги приемат и ги научават.

Фокус: Какво е мнението ви за предложеното използване на компютърни симулатори по време на обучението? До колко те ще подготвят младите водачи за реалната пътна обстановка?

Диян Драганов: Ами аз сега ще изкажа моето лично мнение. За мене този така наречен тренажор не би могъл да ни докосне до реалната обстановка. Нищо общо. Това е един монитор…за мен това е по-скоро игра. Не бих заложил, че там обучаващите се ще получат кой знае какви практически знания.

Фокус: По-добре да бъдат в реална среда?

Диян Драганов: Точно така. Часовете, които ще прекараме в автомобила не можем да ги сравним нито с листовките, нито с тренажора. Реалното практическо обучение в самия автомобил това е истината. Аз ако разрешите мога да засегна една тема. Може би ще трябва да помисли за малко по-сериозни полигони. Ако изобщо можем да кажем, че имаме някакви полигони в отделите градове. Защото там изоставаме доста сериозно. Нямаме полигони нито за паркиране, нито за други обучения, за малко по-екстремен път. Аз съм наблюдавал в Австрия, в Германия, едни уникални полигони, на които обученията наистина достигат върхове.

Фокус: А тук във Варна къде се случва това?

Диян Драганов: Като изключим, че по-голямата част от часовете на полигони ни минават в междублоковите пространства, където инструкторите се опитват максимално да научат своите ученици да паркират в изключително реална обстановка, има наистина 1-2 стари полигона. Но те са крайно не неподходящи, но недостатъчни за този голям град.

Фокус: Това увеличение ще доведе и до увеличение в цената. Ще намалее ли броя на хората, които се записват за шофьорски курс?

Диян Драганов: Нека да ви отговоря по следния начин. След като на тази възраст да не кажа всички, но почти всички от юношите имат телефон, който струва 1 000 лева. Телефон, който ще хвърлят след 2-3 години, а шофьорския ни курс остава за цял живот. В крайна сметка, колкото е по-скъп шофьорския курс, толкова по-сериозно ще се отнесат към него, за да не загубят повече и повече пари, доплащайки за допълнителни часове, ако не издържат изпита. Аз съм за скъпия шофьорски курс и за повечето часове.

Фокус: Според вас това ще подобри качеството на шофьорските курсове и съответно на уменията на бъдещите шофьори?

Диян Драганов: Да, надявам се да намалеят пътнотранспортните произшествия, особено тези с трагичен край.

Бояна АТАНАСОВА