Диян Драганов, СБА-Варна: Промените в изпитите за шофьорска книжка са основателни, когато работят за осигуряване на безопасното движение по пътищата

Снимка: pixabay.com

Диян Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Основателни ли са промените в новия проектозакон за шофьорските изпити, който се предвижда да бъде приет?

Диян Драганов: Промените в изпитите за придобиване на шофьорска книжка и в изискванията към младите шофьори са основателни, само и единствено когато работят за осигуряване на безопасното движение по пътищата.

Фокус: Може ли да се провери акуратно кой шофьор е достатъчно опитен, за да бъде придружител на млад водач?

Диян Драганов: В точката за задължителния придружител на младите шофьори в първите 6 месеца, изникват няколко въпроса. Един опитен шофьор би бил характеризиран много трудно. Има уточнения, че той трябва да има минимум 5 години стаж, като в тези 5 години  да не му е отнемано свидетелството за управление на автомобила.  Но в крайна сметка ако този придружител има вредни навици, може да ги предаде на младия шофьор. Ако придружителят никога не е сядал зад волана, въпреки, че има стаж 5 години, няма как да гарантира по-висока степен на подготовка. След въвеждането на нови ограничения всеки млад шофьор може да се окаже недостатъчно подготвен да излезе на пътя. По-добре е да се обърне внимание на младите курсисти още в самото начало при провеждането на шофьорските курсове и изпити.

Фокус: Достатъчни ли са предвидените часове за кормуване?

Диян Драганов: На този етап, задължителните 30 часа, които са предвидени, са изключително недостатъчни.  Няма как да  накараме един човек за 30 часа да стане шофьор.

Фокус: Има ли достатъчно полигони в България?

Диян Драганов: На прага на предстоящите законови промени, в България няма достатъчно полигони на европейско ниво. Всички сме наблюдавали как младите курсисти упражняват своите умения в междублоковите пространства. Там се учат да паркират, да управляват на заден ход и какво ли още не. Тази практика е в техен ущърб и със сигурност, по този начин, те не могат да получат тази степен на подготовка, която би трябвало да получат.

Фокус: Какво е необходимо, за да се доразвият и усъвършенстват полигоните?

Диян Драганов: В учебните школи в по-развитите държави има специални полигони. На учебните площадки извън страната, заедно с основните упражнения, на които се учат курсистите-да паркират, да управляват автомобилите на заден ход, се имитират различни ситуации. Така се тренират реакциите на младите шофьори на мокри и хлъзгави пътни настилки. Още в самата школа курсистът може да види и да усети автомобила и как той излиза от нормалното си движение. Важно е младите шофьори да знаят какво да очакват, ако в мокър или хлъзгав участък изтърват автомобил от нормалното му движение.

Фокус: Дават ли листовките необходимите знания на курсистите?

Диян Драганов: Важно е, шофьорският изпит да се характеризира като цяло, но относно теоретичната изпитна част все още има няколко примера, в които въпросите от листовките са леко подвеждащи. Той поясни, че въпреки това, листовките са достигнали ниво, което дава достатъчно знания на курсистите.

Фокус: Достатъчен ли е контролът който се осъществява по време на изпитите?

Диян Драганов: Трябва да се обърне по-особено внимание на органите, които изпитват и дават шофьорски книжки. Изпитите се провеждат от инспектори от „Държавна автомобилна администрация“, но се оказва, че отново изпълнителната агенция контролира дейността на изпитващите и качеството на самия изпит. Леко неприемливо е една институция да контролира сама своята дейност. Би било по-правилно да се разграничат в частта за изпитите. Според мен, друга институция трябва да  провежда изпитите, а ДАИ да осъществява контрол, както върху изпитващите, така и върху самите курсисти и върху школите, които провеждат курсовете.

Сияна БУХЛАРСКА