Диян Драганов, Съюз на българските автомобилисти – Варна: Ако по време на път неотложно трябва да проведете разговор по телефона по добре спрете автомобила или използвайте хендсфри устройство

Диян Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Господин Драганов, данни от ежегодния доклад на Европейската комисия за пътните инциденти показват, че България е най-безопасната за шофиране балканска страна, членка на Европейския съюз. Какво мислите за тази информация?

Диян Драганов: Не съм запознат с тази статистика, но статистика, която показва пътнотранспортните произшествия и по специално борят на загиналите  на територията на България, не е чак толкова окуражаваща. Така, че дори и да бъдем оптимисти в тази сфера, мисля, че можем да желаем още доста по безопасни пътища у нас.

Фокус: Според Вас пътищата или уменията на водачите са сред най-честите причини за пътнотранспортни произшествия?

Диян Драганов: Не знам как точно мога да ги характеризирам, дали уменията или пътищата в България. Естествено спрямо другите Европейски държави, ние всички знаем, че разполагаме с изключително малко магистрали, пътищата са в доста лош състояние, по скоро бих казал дисциплината на водачите, не толкова уменията им е това, за което искаме да работим повече. Аз мисля, че нашите водачи, колкото и да ги упрекваме, те все пак получават едно достатъчно добро обучение. Така, че ако сме малко по отговорни, малко по дисциплинирани, и наистина спазваме закона за движение по пътищата, то би имало резултат.

Фокус: Позволяват ли си някои волности водачите в България като използването на телефон и по-висока скорост от разрешеното?

Диян Драганов: Разбира се, че това са едни от основните проблеми при нарушаването на закона за движение по пътищата. Говоренето по телефона е едно от най-честите нарушения, превишаването на скоростта също се наблюдава. Трагичното в случая, е че превишаването на скоростта се наблюдава и в населените места, където там опасността е изключително голяма. Най-често срещаното мнение на водачите относно говоренето по телефона, е че те са достатъчно опитни, за да се справят с управлението на автомобила и с говоренето по телефона , но факт, че говорейки по телефона ние се разсейваме доста сериозно. Сега знаете има модерни телефони, смарт телефони. Доста често наблюдавам хора, които са в социалните мрежи по време на светофарите и на движение дори. Ползването на телефон само по себе си е забранено по закона за движение по пътищата. Щом е забранено, значи е характеризирано като опасно. Така, че аз мога само да препоръчам да не говорите по телефона по време на движение.

Фокус: Набират ли по-голяма самоувереност да  използват мобилни устройства водачите с по дългогодишен стаж?

Диян Драганов: Да има една такава излишна увереност, ако мога така да се изразя. Това, че сме по-опитни шофьори или с по-дълъг стаж, не означава, че в различните ситуации и различен момент на разсейване, ние ще бъдем достатъчно адекватни да избягаме от ситуацията. При създаване на една ситуация, в която ние трябва да реагираме страшно бързо, ако в този момент ние говорим по телефона, ще загубим от 1 до 3 секунди. А това време в зависимост от скоростта, с която се движим, може спирачни път да достигне до 40 метра. Сами може да си представите, че 40 метра вече са изключително много, ако се налага да спрем адекватно, ако трябва да спрем спешно, да се предпазим от ПТП или да предпазим някой друг от ПТП.

Фокус: Има ли разлика при шофирането в градската среда и извън нея?

Диян Драганов: Ние абсолютно трябва да забраним говоренето по телефона, както в града, така и извън града. От една страна движейки се в населено място, знаете, че там има пешеходци, има повече коли, има повече опасности, ако така мога да ги характеризирам. От друга страна, движейки се извън града, там пък скоростта на автомобила е по-висока. Това пък предполага по-късно спиране, повече метри ни трябват да за да спрем. Всяко едно разсейване било то в населено място или извън населено място, на нас ще ни костват няколко секунди, за да реагираме, оттам няколко метра, за да спрем. Така, че говоренето по телефона, както по рано казах, е изключително опасно и забранено от закона за движение по пътищата. Вие знаете, че сме глобявани когато бъдем хванати с телефон.

Фокус: Споменахте бързите скорости. Кои са по рисковите водачи – по-бавните или по-бързите такива?

Диян Драганов: По рискови водачи са тези, които не спазват закона за движение по пътищата. Това, че водачът е как да се изразя, млад, като визират вече да е покарал две, три, четири години, това че няма прекалено дълъг стаж, не го прави неопитен. По-скоро тази излишната увереност, която получават някои от тях и желанието да се движат с по-голяма скорост от другите, може би това са опасните водачи на пътя.

Фокус: Господин Драганов, имате ли последни съвети към водачите на автомобили?

Диян Драганов: С риск да се повторя, искам да пожелая на всички да бъдат дисциплинирани, да запазват закона за движени по пътищата. Ако по време на път неотложно трябва да проведат разговор по телефона, нека да използват устройствата хендсфри и просто да бъдат внимателни.

Бояна АТАНАСОВА