Диян Драганов, Съюз на българските автомобилисти – Варна: Съвестните шофьори вече трябва да са започнали да подготвят своите автомобили за зимата

снимка: pixabay.com

Съвестните шофьори вече трябва да са започнали да проверяват своите автомобили и да ги подготвят за зимата. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Диян Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна. „Според мен това не трябва да бъде пожелателно, а задължително, защото, управлявайки своя автомобил, ако той не е подготвен за зимни условия, сме опасни както за себе си, така и за околните. А и никой, според мен, не иска да изпадне неподготвен в трудна ситуация на пътя, само защото не е обърнал внимание на автомобила си“, каза още Диян Драганов. Експертът подчерта, че в момента се провежда традиционната акция „Зима“. Пътните полицаи следят доколко автомобилите са подготвени за управление при зимни условия. Проверяват се изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и др., като при констатирани нарушения контролните органи налагат санкции.
Акция „Зима“ ще продължи до края на месец ноември. В рамките на кампанията автомобилите ще бъдат проверявани за светлини, гуми, чистачки и други. Освен глоби, при установяване на сериозни технически неизправности Пътна полиция ще спира временно превозните средства от движение.
Акция „Зима“ ще се проведе в три части. Първата част се проведе от 1 до 10 ноември, като униформените проверяваха дали превозните средства са подготвени за зимата. Втората част на акцията ще бъде до 20 ноември. В рамките на този период полицаите ще следят за толерантността на пътя между пешеходците и водачите. От една страна дали пешеходците пресичат на обозначените места, а от друга – дали водачите осигуряват предимство на пешеходни пътеки. Третата част от акцията обхваща периода от 21 до 30 ноември, като тя ще бъде насочена към техническата изправност на автомобила, вкл. светлинната система, гумите и др. През изминалия зимен период от 1 ноември 2018 г. до 31 март 2019 г. в страната са настъпили над 2000 тежки пътни инциденти, при които са загинали 221 души. Най-много са загиналите водачи – 108, загиналите пътници са 61 човека, а броят на загиналите пешеходци е 52-ма. От СБА припомнят, че за шофиране с разкъсани гуми глобата е 50 лв., за непочистени стъкла и огледала санкцията пък е 20 лв. Глобите за технически неизправности по автомобила започват от 50 лв. при незначителна техническа неизправност и могат да стигнат до 500 лв. според степенна на повредата. Може да се стигне и до временно спиране на автомобила от движение.
Десислава ВАСИЛЕВА