Днес е последният ден, в който може да се подаде данъчна декларация за доходите на физическите лица през 2018

Снимка: pixabay.com

Днес е последният ден, в който може да се подаде данъчна декларация за доходите на физическите лица, получени през 2018 г., напомнят от офиса на НАП в Сливен. Също днес изтича и крайният срок за плащането на налога. През почивните дни се приемаха декларации по електронен път. До момента близо 12 000 сливналии са декларирали, получените  през 2018 г. доходи, като повече от половината са подали декларациите си по електронен път – с ПИК или с електронен подпис. Само за последния месец от данъчната кампания от офиса на НАП-Сливен са издадени близо 700 персонални идентификационни кода, които значително улесняват подаването на документи и получаването на различни услуги и данъчно-осигурителна информация от приходното ведомство.

И подаването на декларацията, и плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. – най-често от упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. освен това, до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП.

И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията. Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.

Електронната система да деклариране на доходите и плащане без такси ще работи денонощно в празничните дни, включително до полунощ на 30 април..