В Пункт за базиране „Бургас“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби тържествено бе открита новата учебна година

Бургас. В Пункт за базиране „Бургас“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, с военен ритуал тържествено бе открита новата учебна 2019 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби, поздрави бургаските военни моряци и им пожела новата 2019 година да бъде по-добра от 2018. „Сигурен съм, че с професионализма, който притежавате, и всички онези качества, които надградихте във времето, всички онези планирани задачи и действия на море ще бъдат изпълнени с успех“, допълни адмирал Чубенков. Той добави, че още през месец февруари започва плавателната и фактическа кампания на Флотилия бойни и спомагателни кораби с участието на минен ловец „Цибър” във втората постоянна противоминна група.
Флотилен адмирал Мален Чубенков посочи още, че само след месец март започва и участието на фрегата „Дръзки“ във втората постоянна група на НАТО в Средиземно море, която с действията си ще бъде активирана в района на Черно море, както и че предстои учението „Бриз 2019“, на което домакин ще бъде град Варна, с изключително участие на чуждестранни кораби. „Върхът на нашата подготовка и нашия професионализъм ще бъде показан там през месец юли, а само след месец ще честваме и 140 години от създаването на Военноморските сили, и в края на година ще честваме 75 години от създаването на Военноморска база „Бургас“. Няма да споменавам всички онези единични и съвместни плавания на различните кораби, на различните групи, които са достатъчно наситени през тази година“, каза още адмиралът. След речта му ставрофорен свещеноиконом Стилиян от църквата „Свети Никола“ в град Черноморец отслужи водосвет за здраве и благоденствие.

Мария КУРТЕВА