Добрина Матова, Литературно-художествен музей „Чудомир“-Казанлък: Никой не е по-силен от слабостите си е тазгодишното мото на Чудомировите празници

Добрина Матова, директор на Литературно-художествения музей „Чудомир“ в интервю в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод  по повод програмата на  чудомировите  празници в Казанлък

Водещ: Да започнем с интересни факти от живота на сладкодумния Димитър Чорбаджийски, който твори в продължение на 60 г.
Добрина Матова: Димитър Христов Чорбаджийски, както е известен Чудомир, е роден 1890 г. на 25 март в с. Турия, Казанлъшко, в семейството на Мария Дончева и хаджи Христо Георгиев Чорбаджийски. Той е седмото родено дете от 8 общо. Чудомир завършва първоначалното образование в Турия, след това в Казанлък. Учи в Стара Загора и именно там се случва това, което е интересно и бих искала да се спра малко повече на него – там той среща своя учител по рисуване. Този учител го кара да повярва и да разбере, че той наистина може да стане художник. От ранното си детство той много обича да рисува и след като учителя го убеждава, започва да се занимава само с рисуване. Бащата обаче не иска да направи своя наследник художник, а иска или офицер, или свещеник, или пък той да наследи търговията, която има в село Турия. Но малкият Димитър е абсолютно категоричен. За да докаже на баща си, че не би учил нищо друго, освен рисуване, той завършва една година в Стара Загора само с двойки, една шестица по рисуване и една петица по физическа култура, тъй като учителят е казал, че не иска да му пише двойка, заради това че го бил нарисувал много хубаво. Именно това свидетелство стана известно в мрежата преди няколко месеца и тръгнаха много дебати във връзка с него, дали свидетелството действително е оригинално, дали не е фалшиво. Наложи се от музея да обясним, че наистина свидетелството е оригинално, че това всъщност е въстанието на един свободолюбив дух, който не желае да му се налагат определени норми. Тези оценки не са защото той не е достатъчно интелигентен, а просто защото е решил, че иска да учи само рисуване. Хората проявиха в мрежата много голям интерес към това.

Водещ: Изводът е все пак колко е важен учителят да открие талантите на детето и да го поощри да ги реализира, да повярва в тях.
Добрина Матова: Да повярва в себе си. Да, така е. Негов първи учител в училището в Турия е неговият брат Георги, там където той завършва първоначалното си образование. Той също е един виден общественик, журналист, пише в много вестници по онова време, дългогодишен директор на Павелбанската гимназия. Така че учителят наистина е много важен.

Водещ: Да се върнем към  програмата на Чудомировите празници, които минават под различно мото. Кое е то за тази година? И да ни припомните мото от миналата.
Добрина Матова: Наистина е така. Всяка година избираме една крилата мисъл от Чудомир, която слагаме за мото на празниците. Тази година това е „Никой не е по-силен от слабостите си“ и сме избрали за водещ акварел в тези празници „Наздравицата“, където двама нашенци се чукат с винце и това смятам, че е много подходящо и като мисъл за тази картина.  Миналата година бяхме избрали друга мисъл „Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говорят само това, което са добре премислили“. Наистина Чудомир има много такива. Неговото чувство за хумор е нескончаемо и има много такива интересни мисли, някой от тях просто е споделил в дневника си. Такива мисли са: „Някои от любовта си загубват ума или пък нищо не загубват“, „На огън, в който си играят жените, обикновено мъжете си изгарят пръстите“, „И глупостта е ценна, когато се използва разумно“, „Няма глупаво управление, има глупави граждани“. Неговите мисли са много актуални, нищо че всички те са писани преди 100 г.

Водещ: Освен тези мисли, с какво още трябва да запомним Чудомир?
Добрина Матова: Чудомир е много интересен, както със своите къси хумористични разкази, с които е най-популярен, така и с акварели. Нашенци са пресъздадени по невероятен начин. Там ще намерим всякакви образи, които тогава са живели в провинциалния градец Казанлък – както „Клюкарката“, така „Лъжлив Съби“, „Аврам, който няма вече дюкян и показва това с извадените джобове на панталона си“ и много, много други образи. Незабравим е образът на „Изповед“ – свещеникът, който наднича в деколтето на младата булка, която е дошла при него на изповед. Според мен, образите които е създал като художник, също са незабравими и той трябва да се познава и с тях.

Водещ: Които са също и събирателен образ на българина, не само на казанлъчани.
Добрина Матова: Разбира се и на българина. Той е един невероятен народопсихолог, както в разказите си, така и в изображенията си, в акварелите, в графиките.

Водещ: Чудомировите празници стартират на 25 март на рождения ден на твореца. Какво включва програмата?
Добрина Матова: Всяка година на 25 март градът ни се разбужда, за да отдаде своята почит към своя голям Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир, към своя голям съгражданин. И тази година със съвместните усилия на Община Казанлък, на фондация „Чудомир“, както и на  Литературно-художествен музей „Чудомир“ сме подготвили една пъстра и разнообразна програма в празниците. Тези празници са един своевременен венец, който ние поднасяме към неговата памет. Вечерните събития по Чудомирови празници са три концерта, между които „Грамофонът“ – авторски спектакъл на Виктор Калев. Освен това мюзикълът „Котките“ – постановка на Държавна опера Варна. Също така концертът на Опера „Бургас“ и група „Кикимора“ с Никола Коцев, който е под надслов „Рок хитовете на 20 век“. Пет театрални постановки ще мерят сили в тези празници за приза „Комедийният хит на сезона“. Този приз ще се връчи тази година за 18 път. Тези постановки са много разнообразни. Ще открием с „Три котки на покрива“ – театрален спектакъл на Драматичен театър Благоевград. Освен това ще видим премиерата на нашия Общински театър „Л. Кабакчиев“ – „Том, Дик и Хари“ – комедия на Рей Куни. „Бащи, лъжи и още нещо“ също от Рей Куни пък е театрален спектакъл на Драматичен театър „Ст. Бъчваров“ гр. Варна. Имаме и два софийски театъра, единият от които е на Малък градски театър зад канала „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“. И ще завършим на 1 април с „Арсеник и стари дантели“ – театрален спектакъл на Театър „Българска армия“ . Освен това има два концерта  – концерт на проф. Йосиф Радионов – цигулка и Зорница Радионова – пиано. Един класически концерт, който ще бъде съботно матине на проф. Георги Спасов – флейта Татяна Божко – пиано.  Другите неща, това са премиерите на книги. Пет премиери на книги – „Животът и смъртта на Людмила Живкова“ с автор Иво Милев; ще представим стихосбирката на интернет сензацията Мария Лалева – „Благословете Юда“, както и книгата „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“ с автор нашият голям актьор Явор Милушев. Освен това Неда Антонова ще представи своя творческа вечер „Любовта на великите“ и ще говорим за Ботев, Левски и царица Елеонора, за която тя има прекрасни книги. В събота ще представим книгата за Невена Коканова „Години любов“ и премиерата на новия документален филм „Невена Коканова – пътуване“ с автор Георги Тошев.

По традиция всички такива празници са обърнати към детската аудитория, към ученическата публика, защото това са нашите бъдещи посетители на Музей „Чудомир“, това са хората, у които трябва да възпитаваме любов и  това че трябва да не се забравя този невероятен човек. Всяка година се провеждат  конкурсите „Малките нашенци“ – 22 национален конкурс за весела детска рисунка и с международно участие. Такива са „Присмехулници“ – 12 национален конкурс за детска хумористична творба. Тези неща се организират от Детски комплекс „Св. Иван Рилски“- Казанлък. Училище за карикатура вече е на 3 г. Демонстрират се техники и рисуване на авторски карикатури. Ръководители са Дечко Николов и Николай Ситков. Освен това „Чудонимирчетата“ – детският конкурс за изпълнение на хумористична творба, който се организира от Общинска библиотека „Искра“ също има своите почитатели. Безкрайно добре работим и с по-големите ученици, а именно с учениците от НУПИ „Д. Узунов“. „Слово и образ“ – това е художествената инсталация в градска среда, която те ще изградят на центъра на града. Уъркшоп „Цветове и светлосенки“ е нещо, което също те традиционно правят. Това са реплики на чудомирови творби на изложбата, която всяка година правим в музея.

Водещ: Литературно-художественият музей „Чудомир“ продължава да получава дарения. Разкажете повече за последните от тях?
Добрина Матова: Едно от нещата, които всеки музей се старае да прави е именно събиратеската работа. Естествено е и ние да се стремим към това. Наши големи дарители в последната година  е съпругата на големия наш карикатурист Теню Пиндарев Донка Пиндарева. Тя ни дари оригиналната визия на един плакет, който изобразява Чудомир и който тази година в конкурсът за къс хумористичен разказ, ще бъде връчен на носителя на наградата. Освен това Донка Пиндарева ни дари и един прекрасен шарж на Чудомир. На този шарж той е изобразен и като писател, и като художник. С едната ръка той рисува, с другата ръка държи палитра, върху която е сложена пишеща машина. Шаржът е от Теню Пиндарев от 1965 г.

Водещ: Госпожо Матова, да поканим нашите слушатели да посетят от 25 март до 1 април тази богата програма с много награди, работилници, представяне на книги, както и концерти. И да припомним, „Слушайте и знайте, че никой не е по-силен от слабостите си“. И не забравяйте – „Една лъжа може да обиколи света,  докато истината още си връзва обувките“.

Елеонора ЧОЛАКОВА