Добрина Харбалиева, археолог: С тазгодишните разкопки в землището на село Дебелт очакваме да попълним археологическата картина в резервата

Археологът Добрина Харбалиева в интервю за предаването „Магията на Странджа“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Продължава разходката ни из някои от най-значимите археологически обекти в района на Средец. Малка част от тях са крепостта „Деултум“, тракийските долмени, както и много други. Повече за настоящия археологически сезон, какво ще търсят археолозите и какъв е интересът на посетителите? Ще разговаряме сега затова с госпожа Харбалиева. Съвсем малка споменах ме от обектите в района. Нека да започнем от там кога започват проучванията и всъщност какво откриват археолозите, кои са най-ценните находки и обекти в региона?
Добрина Харбалиева: Археологическите проучвания започват в началото на 80-те години със спасителните разкопки в местността Костадин чешма, където в момента се намира металургичният завод. Там най-интересното, което е открито, е така нареченото „Тракийско явно светилище“, като предполагаме, че то е посветено на тракийската богиня Артемида Фосфорос. Естествено покрай тези проучвания от другата страна на реката започват и разкопки в античния град Делутум, като още тогава един от най-големите обекти, който се разкопава, са така наречените Римски терми, които продължават и да се проучват и до днес. Естествено трябва да се спомене, че това е археологически резерват и на това място проучват три екипа археолози, които се занимават с различна проблематика, свързана със самата римска колония „Делутум“. Тази година ние продължаваме археологическите проучвания в античния град, като за начало на нашия археологически сезон, самият ни археологически сезон ще стартира в началото на месец юни с археолога доц. Христо Прешленов, който ще прави разкопки в така наречения „Храм на императорския култ“, като средствата за тези разкопки са осигурени от Министерство на културата. Допълнително през лятото археологическите проучвания на Античните терми в Делутум ще продължат, като проучвател е Красимира Костова, директор на Историческия музей в Средец. Другото интересно нещо е, че доц. Людмил Вагалински, който е и директор на Археологическия институт с музей към БАН също ще продължи археологическите проучвания на северозападната кула на Ранно-византийския град, чието начало на проучванията е от миналата година. Предвижда се да се извършат и разкопки в западните части на гражданската базилика, като проучвател там също е доц. Христо Прешленов и целта на тези проучвания е да се определят обема и размерите на тази сграда. Другото важно нещо е, през есента очакваме да се направят и теренни обходи около Дебелт. Тези обходи ще бъдат под ръководството на главен асистент Иво Чолаков, като целта е да се регистрират археологически обекти в землището на село Дебелт, което за нас ще е доста полезна информация, тъй като ще попълни и допълни археологическата картина в резервата.
Водещ: От това, което казвате, разбираме, че вашата работа и тази на вашите колеги археолози през последните години не е спирала. Напротив, вие имате разкопки всяка година. Всъщност продиктувано ли е това от посетителски интерес, достатъчно забележителни ли са тези обекти за туристите, които посещават региона?
Добрина Харбалиева: Интерес има. В последните няколко години има доста голям интерес, тъй като важен момент е, че вече си имаме музей с музейна експозиция, където можем да представим всички интересни археологически находки, които сме открили. В контекста на това, посетителят освен че може да разгледа музея, той може и да посети всички тези обекти, които ние проучваме. Това е изключително полезно, тъй като се дава една пълна картина на това каква е нашата работа, какъв е бил животът на древните хора, с какво са се занимавали, какво са правили. Т.е. имаме доста голям интерес през последните няколко години, който от миналата година е по-засилен покрай музейната експозиция.
Евелин ЦАНЕВА