Добринка Добрева, Читалище „Васил Левски-1945“ във Варна: Левски е едно знаме, което всеки би трябвало да следва

Добринка Добрева, секретар на Читалище „Васил Левски-1945“ във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна по повод отбелязването на 182 години от рождението на Апостола на свободата.

Фокус: Г-жо Добрева, разкажете ни как се е стигнало до това читалището да носи именно името на Апостола на свободата – Васил Левски?

Добринка Добрева: Ами това, как да ви кажа, това е история назад във времето. Нашето читалище е създадено през 1945 г. На 18 април, се събират и се сливат две дружества. Едното е дружество „Свети Дух“ – квартално, културно-просветно дружество. А другото е дружество „Отец Паисий“. И  решават да се образува читалище и да се приеме ново име. Така се спират на името Васил Левски. Читалището е създадено през 1945 г. и от създаването си носи името Васил Левски. Наистина може би няма по подходящо име, което да носи. Все пак Апостола е една светла и значима личност в нашата история.

Фокус: Наистина Апостола е оставил една неизличима следа в нашата история.

Добринка Добрева: Да, така е. Това за мен е най-светлия образ в нашата история, неподвластна на времето. За мен Левски е едно, как да кажа, знаме, което всеки би трябвало да следва.

Фокус: На 18 юли отбелязваме 183 години от рождението на Апостола. Как ще отбележите празника?

Добринка Добрева: Знаете ли, това вече се превърна в традиция. Всяка година на тази дата ние да отбелязваме рождението на Апостола с концерт. На сцена „Раковина“, където е една много приятна обстановка в Морската градина, минават много хора, свирят, слушат концерта. Там, знаете, че всеки ден през летния сезон има концерти за варненци и за гостите на града. И концерта ще бъде със съставите на читалището. Участие ще вземат гайдарския оркестър „Дино Маринов“, танцова школа „Йованче“, въспитаници на вокална формация „Морски гласчета“, школа за модерен балет „Мелъди“, школа по народно пеене, вокално-инструментален състав „Морски вълни“, трио „Прибой“. Няма да участват един или два от съставите, които вече са се разпуснали и просто вече не успяха да си съберат децата за да участват. Но мисля, че и това, което ще покажем ще е достатъчно, за да направим един концерт от близо два часа.

Фокус: Повод за концерта е освен да споделите дейността си и отново да се отбележи тази така светла дата в нашата история?

Добринка Добрева: Да, идеята за концерта е именно тази. Знаете ли, ние правим и имат самостоятелни концерти съставите на различни места, участват в много фестивали, конкурси, но това е концерта посветен изцяло на рождението на Васил Левски. Ние затова го организираме. Искаме да отбележим рождението на Апостола, за да напомним още веднъж, че го е имало и продължава да живее в сърцата и умовете на всички българи. На 19 февруари, разбира се, скърбим. Тогава отдаваме почит, поклон пред неговата памет. А с този празничен концерт искаме да покажем, че България ликува, че се е родил този велик неин син.

Фокус: По какъв друг начин пазите паметта на Апостола в читалището?

Добринка Добрева: Освен  с портретите, които във всяка една зала на читалището има, ние имаме всичко, което написано като литература за Апостола. Всичкото това го имаме и е събрано в нашата библиотека и се ползва от хората. Освен това се правят и литературни четения посветени на Апостола. Хората дори сега продължават, и то обикновени хора-любители, да се вълнуват и да пишат за него, и да споделят своите мисли и преживявания.

Фокус: И разбира се читалището е място, което приветства всеки.

Добринка Добрева: Да, читалището е място, където всеки може да намери нещо за себе си. Разбирате ли, то е с отворен режим на влизане и на излизане, без етническа принадлежност. В него всички етноси могат да намерят място. Дали да намерят книги за четене, дали в художествените състави или пък децата в школите по изкуствата. Българското читалище мисля, че и в днешното време продължава да има своето място и то такова, каквото е играло в нашето Възраждане.

Бояна АТАНАСОВА