Добрин Тодоров: Родители, не оставяйте децата на плажа без контрол

Добрин Тодоров, ръководител на „Водно-спасителна служба“ към Областния съвет на Български червен кръст (ОС на БЧК) в Добрич в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Всяка година Областният съвет на Български червен кръст в Добрич осигурява водно спасяване по някои от най-посещаваните неохраняеми плажове в областта. Ще бъде ли спазена традицията и през този летен сезон?

Добрин Тодоров: За поредна година Български червен кръст в Добрич преговаря за сключване на договор за предоставяне на услугата „Екип от водно-спасителни кадри за обезпечаване на водно-спасителната дейност на морските плажове, плувните басейни и водните паркове с Областна администрация – Добрич. Водно-спасителната служба има готовност да осигури по един спасителен пост със селектиран екип от двама водни спасители. Към тях ще има и един старши спасител. Плажовете са къмпинг „Космос“, Шабленска тузла – къмпинг „Добруджа“ в Община Шабла, „Русалка“ – голям плаж в Община Каварна, и плаж „Фиш-фиш“ нов. За първи път ще охраняваме и плаж „Болата“. Започнахме на 1 юли.

Фокус: С какво работно време ще бъдат тези постове?

Добрин Тодоров: Работното време на спасителните постове ще бъде сутринта от 8,30 часа до 18,00 часа. С изключение на плаж „Фиш-фиш“ нов сезонът ще продължи до 31 август включително.

Фокус: Всяка година Областният съвет на Български червен кръст в Добрич организира курсове за водни спасители както за морски плаж, така и за басейни. До момента колко такива курса са проведени и колко курсисти са получили сертификат. Предстои ли организирането на нови курсове?

Добрин Тодоров: Да, предстои ни. До този момент са проведени два курса за придобиване на квалификационна степен – спасител на плувни басейни и водни паркове и спасител на открити водни площи и море. Успешно завършиха и бяха сертифицирани 27 водни спасители за басейн и 9 водни спасители за море. Направена е в областната организация заверка на личните талони за осигуряването на неохраняемите с квалификацирани водни спасители.

Фокус: Трудно ли се намират водни спасители, актуализирана ли е работната заплата?

Добрин Тодоров: Трудно се намират предвид мигрирането на обучените водни спасители с някакъв досегашен опит. Небезизвестно е за всички, че работата в чужбина е доста привлекателна, малко по-високо е заплатена. Самият начин на живот е малко по-колоритен и различен от този, който предлагат нашите морски плажове и курорти. Така че по-младите хора се ориентират и насочват към работа в чужбина. Наблюдава се едно застаряване при нас, което е съвсем нормално предвид на такъв отлив. Недостиг на кадри има и продължава да има.

Фокус: Каква е средната работна заплата на водните спасители в Приморска Добруджа и какви условия на труд се осигуряват?

Добрин Тодоров: Основната заплата, която ние предлагаме е 850 лв. при 5-дневна работна седмица, допълни за работа в събота и неделя. Дните се заплащат извън основната заплата. Начислява се клас за минало време, като се предоставят и ваучери за храна на стойност 60 лв. при отработен месец. Осигурява се битово настаняване за сметка на БЧК и също е осигурен и платен транспортът.

Фокус: Обръщат ли се към вас от частния бизнес за осигуряване на водни спасители?

Добрин Тодоров: Получавам обаждания от различни места – хотелски комплекси, частни почивни станции. Според изискванията при нас кандидатите за водни спасители трябва да бъдат на възраст не по-малко от 17 години, а за да постъпят на работа е необходимо да имат навършено пълнолетие. Тези, които са свободни, навършили са 18 години и имат желание да практикуват тази хубава и благородна професия воден спасител, биха могли да се отзоват на подобни покани за работа. За съжаление обаче разполагаме с много ограничен контингент. Тази година сред кандидат курсистите имаше и жени. Всъщност те са средношколки, предстои им да навършат пълнолетие. Дай Боже и занапред да има такива, които успешно да се представят на изпитите. Няма да пропусна да отбележа, че имат доста добра плувна култура, която те усъвършенстваха в подготовката си при нас.

Фокус: Въпросът за плажната култура е много важен. Сезонът е в разгара си. Какво трябва да знаят и спазват летовниците?

Добрин Тодоров: Ще започна с най-важното нещо, всички посетители на плажа е желателно да посещават само охраняемите и обезопасени водни плажове. Там има организирана и действаща водно-спасителна служба. Трябва стриктно да се изпълняват командите на водните спасители, да се следи флаговата сигнализация в даден момент от деня. Ще поясня значението на различните цветове флагове. При зелен къпането в морето е разрешено, ако имаме жълт флаг също е разрешено, но с повишено внимание и без надуваеми предмети и дюшеци, при червен флаг къпането е абсолютно забранено. Последното е при смяна вятъра и при наличие на различни видове морски течения. Необходимо е влизането в морската вода да става само в очертанията до близките плаващи знаци, ограничаващи зоната на къпане. Това са както хората ги знаят шамандури, те се поставят на дълбочина до 1,50 метра и на разстояние до 100 метра. Допълнително се поставят червени шамандури с надпис „опасност“ (на английски език: dangerous), където има водни ями. Апелирам към родителите: не оставяйте децата без родителски контрол!

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА