Добрич: Информационна среща за обявения конкурс за ученици за участие в Международния космически лагер в Турция организират в Общинския младежки център

Добрич. Информационна среща за обявения конкурс за ученици за участие в Международния космически лагер в Турция организират в Общинския младежки център „Захари Стоянов“ в Добрич, съобщават организаторите. Срещата ще се състои на 28 януари от 13.00 часа. Водещ на събитието ще бъде д-р Гергана Райжекова, ръководител на направление „Детски и младежки програми“ в Центъра за творческо обучение, единственият представител за България на Space Camp Turkey в Измир, Турция. Международният космически лагер e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в турския град – един от трите подобни центъра на планетата. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други области.
Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията  включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждане на растения в безпочвена среда.
Одобрените кандидати за участие в лагера могат да се състезават за две пълни стипендии, всяка в размер на 1250 $, осигурени от Община град Добрич и Центъра за творческо обучение.