Добри Беливанов: Готови сме да посрещнем и по-сложни метеорологични условия

Микрофон, студио

Добри Беливанов, кмет на Хасково, в интервю на предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Какви превантивни мерки заради очакваните снеговалежи и ниски температури в следващите дни предприемат в община Хасково? Въпросът е към кмета й Добри Беливанов. При вас времето като че ли е малко по-меко, но синоптиците прогнозират в следващите дни силни, обилни снеговалежи и ниски температури. Готови ли сте за тях, г-н Беливанов?

Добри Беливанов: Смятам, че сме готови. Този път този сняг, който падна, не беше много и фирмата, с която имаме сключен договор в снегопочистването, се справи бързо. Също нашето общинско предприятие и „Екопрогрес“ се включи, а по отношение на почистването на тротоарите и страничните улици, снегопочистващата фирма, гражданите и фирмите си почистиха тротоарите пред офисите, надявам се, че имаме готовност, имаме изграден кризисен щаб, който следи обстановката.

Водещ: Техниката е наред, предполагам.

Добри Беливанов: Да, да, наред е.

Водещ: Ваканция за учениците ще дадете ли?

Добри Беливанов: Да, да, преди малко, преди да се прибера, възложих да пуснем заповед за два дни – за четвъртък и петък. Да премине малко тази вълна, защото при нас действително има  доста заболявания от грипната епидемия, така че още два дни като новогодишен подарък за нашите  ученици ще има.

Водещ: Здравните заведения отоплени ли са?

Добри Беливанов: Да, да, отоплени са, отопляват се.

Водещ: Господин Беливанов, как решавате проблема с възрастни, самотни и болни хора в Хасково и в общината?

Добри Беливанов: Ние имаме старчески дом, където са осигурени сравнително добри условия, а иначе по социалните програми имаме топъл обяд, социален асистент, така че смятам, че помагаме. Освен това няколко бизнесмени също раздават топъл обяд на социално бедни хора.

Водещ:  Предвиждате ли проблеми ако се засилят снеговалежите?

Добри Беливанов: Да, както беше в Бургас. Ако такива сериозни има, винаги могат да се случат и при нас. С природата малко трудно човек може да се пребори, но ние сме в район, в който снеговалежите са по-малко, така че сме в по-благоприятна обстановка, затова се надявам да се справим.

Водещ: В предишни години Хасково имаше големи проблеми след топенето на снеговете. Очаквате ли ги и за тази година?

Добри Беливанов: Това е заради реката, която минава през Хасково. В момента тази година има предвидено да се разработи проект за коригиране на коритото за вливането на реката, която влиза в града, както и за почистването й, така че се надявам, че през следващите години този проблем ще бъде решен.

Водещ: Господин кмете, важното е засега пътищата до града дали са осигурени, храната за хората дали е осигурена, лекарствата и отоплението – в сложни метеорологични условия това сякаш е най-важно.

Добри Беливанов: Да, тази година сравнително рано снабдихме по селата с дърва, тъй като общинското лесничейство се справи бързо.  В Хасково в момента тече газификация на училищата и детските градини. Също и домакинствата, голяма част от тях вече започват да се ориентират към отопление с газ, което ще подобри и микроклимата в града, тъй като засега в зимно време се гори твърдо гориво. Твърдо гориво ползват много от гражданите за отопление и е доста замърсен въздухът, но предполагам, че до година-две ще бъде решен и този проблем. Имаме идея също за въвеждане на електробуси в общинския градски транспорт, което също ще облекчи околната среда от замърсявания.

Цоня Събчева