Добри Беливанов, кмет на Община Хасково: Благоустрояването на града е приоритет на бюджета за 2019 година

Добри Беливанов, кмет на Община Хасково в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. по повод  бюджета и проектите за 2019г в Общината.

Водещ: Какви проекти ще се реализират тази година в Община Хасково?

Добри Беливанов: През тази година даваме приоритети на възстановяване на базата на училищата и детските градини. Имаме одобрени за тази година 290 хил. лв. собствени средства за ремонт на дворните пространства в училищата. Предстои ремонт на още детски градини, вече имаме ремонт на 8 градини по програма „Региони в растеж“, останалите започваме със свои средства да ги обновяваме, да ги газифицираме, с което ще подобрим климата в самите сгради и ще има добро отражение върху чистотата на въздуха в града ни. Около 1 200 000 лв. сме отделили за асфалтиране на улиците в града и още 800 хил. за ремонт на улиците в селата. Близо 1 400 000 лв. са заделени за ремонт на общинската пътна мрежа, голяма част от нея е в недобро състояние. Планираме и ремонти на спортни съоръжения, на зала „Дружба“ и зала „Спартак“, там ще се вложат близо около 200 хил. лв. И имаме намерение, както в момента вече около 80% от общинските сгради са газифицирани, има възможност тази година и спортните зали да бъдат газифицирани. Имаме подписан договор за изграждане на кула за наблюдения на горските пожари, която по трансграничното сътрудничество с Република Гърция, подписан е договора за 330 хил. лв. и започва изграждането й. Гимназията по дървообработване се ремонтира, 1 млн. са средствата. В културния и спорния календар сме предвидили някъде около 300 хил. лв. Обсъждането на бюджета премина при доста голям интерес. За съжаление по-голямата част беше насочена към това да се искат средства, а нашата идея беше първо да има бази да ги облагородим. Наясно сме, че средствата не са достатъчни, но за момента това са възможностите на бюджета.

Водещ: Какви ще бъдат приоритетите на бюджета за 2019 г.?

Добри Беливанов: Приоритетите са насочени към благоустрояването на града, реновиране на зелени площи, поддръжката на съществуващите и ремонтите на съществуващата база.

Водещ: Ще се налага ли увеличаване на данъците?

Добри Беливанов: Не. Още с встъпването си в длъжност заявих, че с тези данъци, които са, успяваме да покрием бюджета. Стартирахме със задължения на общината около 17 мил. бяха, в момента са 4 от мил. и половина само останали задълженията, като в същото време се изплащат и необходими разходи. Мисля че нашата община стои финансово добре.

Водещ: Какъв извод направихте за реализацията по бюджета, по проектите за 2018-та ?

Добри Беливанов: Бюджета си го реализирахме. Имаме доста неща, които бяха реализиране. Това, което бяхме заложили като приходна час, постъпи. Отново трябва да споменем, че средствата бяха насочени към училищата и детските градини. Освен това две училища бяха изцяло обновени и газифицирани. С наши средства реализирахме цялостен ремонт на една градина „Ежко Бежко“, където заедно и с други градините подменихме част от оборудването – легълцата на децата. Сега предстои да подменим и шкафчетата и другото оборудване. Много се гордеем, че успяхме да газифицираме голяма част от детските градини и училищата. В селата, въпреки че там са по-малко децата, от години не бяха извършвани ремонти, сега  подменихме част от оборудването.

Голям проблем при нас е водата, замерени бяха доста високи стойности на уран. Държавата ни отпусна, Министерският съвет по-скоро, 2 мил. за да изградим 8 поддържащи кладенци и два водопровода, 4-те кладенеца вече са приети от Приемателната комисия. Предстои да бъдат завършени и водопроводите и другите 4 кладенеца. Но от февруари месец до сега не са взимани нови проби. През февруари само в три чешми и то неизползваеми имаше наличие на уран над нормата. Писали сме писмо до МОСВ да се извършат отново проби. Имаме уверението, че това ще стане. Вече сме изразходвали около 350 хил. лв. за купуване на минерална вода за детските градини. Това е доста сериозен разход, но очакваме, че с тези нови кладенци това няма да се налага.

Водещ: Кога ще бъде окончателното финализиране на проекта за водоснабдяването?

Добри Беливанов: Сега в момента не може да се работи с пълен капацитет, но имаме уверението на строителите, че ще могат да го предадат през март.

Миналата година извършихме ремонти на детски площадки, започна много сериозно изграждане за близо 4 мил. на междублоковите пространства на двата големи квартала „Бадема“ и „Орфей“, където близо 3,5– 4 млн. ще бъдат изразходвани. Част от улиците в града бяха асфалтирани. Голямата зала, която е за около 700 човека в читалище „Заря“ не беше отоплявана от години, сега има газифициране и може да се ползва. Видео наблюдението в града е вече финализирано. Може следващата седмица да го открием. Всички необходими документи за временния приют за кучетата, където ще бъдат кастрирани и обезпаразитявани, успяхме да ги подсигурим. Надяваме се следващата седмица, че ще започне да функционира.

Водещ: С една дума работите в различни направления?

Добри Беливанов: Да, така е. Свършихме немалко работа, но още много предстои. Ще бъдат определени изпълнители за санирането на последните 10 блока. След това саниране ще станат общо близо 100 блока, което е сериозно постижение за нашата община, ние сме 2-ри в страната, след Бургас. Със  санирането се променя, най-напред, облика на града, след това се подобрява самото отопление на сградите. Мисля че нашите съграждани са доволни. Общо взето качеството е добро, нямаме проблеми в тази насока. Нашето  проблем са очаквания да бъдат отпуснати отново средства, за да можем да приключим окончателно санирането.

Водещ: Което очаквате ли да стане тази година?

Добри Беливанов: Очаквам, тази година е предизборна и все пак би трябвало да се отпуснат средства. Това е едно много важно мероприятие.

Водещ: Премиерът Бойко Борисов съобщи, че кметовете и общинските съветници могат да вземат отношение н по темата за освобождаването от винетните такси на участъци от пътната мрежа. Какво мислите вие по този въпрос?

Добри Беливанов: Ние обсъждахме този въпрос, за сега мисля, че при нас той не е на дневен ред, тъй като нашият околовръстен път не се ползва за отиване за райони, в които имаме жилищни сгради. Този проблемът беше за София, той трябва да се реши кардинално за София.  Този проблем може да съществува в някои общини и те ще си го решат, при нас засега не се налага да вземаме такова решение. Ще продължим да го обсъждаме.

Водещ: Г-н, Беливанов, да се върнем на културната и спорна програма във вашия календар, какво предстои в най-близко време?

Добри Беливанов: В неделя организираме републиканско състезание по хандбал за девойки. Ще се проведат и традиционните мероприятия- националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, която е за млади поети, „Китна Тракия пее и танцува“ за фолклорни състави, музикалния конкурс за млади изпълнители „Недялка Симеонова“. Ще има различни прояви в селата на местни изпълнители с покани към съседни и други общини. Доста е богата програма на Община Хасково.

Елеонора ЧОЛАКОВА