Добри Беливанов, кмет на Община Хасково: Реакцията на държавата срещу АЧС е адекватна, но превантивните мерки трябваше да се вземат след като стана ясно за проблема в Румъния

Снимка: Областна администрация - Хасково

Добри Беливанов, кмет на Община Хасково, в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Господин Беливанов, какви мерки предприема община Хасково с цел превенция на вируса африканска чума по свинете?

Добри Беливанов: Преди няколко дни се проведе областната епизоотична комисия, на която бяха дадени указания за клане на прасетата, които са в 20-километровата зона. В село Клокотница, което е в нашата община, има свинеферма. За наша радост все още нямаме сигнали, че има открито заболяване. Това, което правим е свързано с превенция. Указанията, които бяха дадени от комисията, сме ги разпратили по селата на кметовете, залепени са в кметствата, проведени са срещи с хората и им се обяснява какви са действията, които трябва да предприемат. В момента вече върви комисия от Агенцията по безопасност на храните. Проверихме село Клокотница – не сме открили хора, които да не са заклали прасетата си. В момента събираме информация колко прасета се отглеждат в селата, т.нар. тип „заден двор“. Освен това сме определили 15 места, ако се появи проблемът, животните, които ще бъдат изклани да има къде да бъдат загробвани.

Водещ: Господин Беливанов, какво е Вашето мнение за реакцията на държавата относно кризата у нас?

Добри Беливанов: Реакцията е адекватна. Може би малко по-рано е трябвало да се действа, когато се знаеше, че има подобен проблем в Румъния. Ако се бяха взели още по-крути мерки тогава, нямаше сега проблемът да е с такива размери.

Водещ: Заплашена ли е биосигурността на страната ни?

Добри Беливанов: Не съм специалист в тази област, но явно, че това ще е сериозен удар върху свинекомплексите, дава отражение и върху частните стопани, които гледат по едно-две прасенца за личните си нужди.

Водещ: Относно комуникацията Ви по въпроса с Министерството на земеделието, горските стопанства, каква е тя, как се осъществява?

Добри Беливанов: Поддържаме контакти, получаваме информация и указания какво да предприемем и ги изпълняваме.

Йоланда ПЕЛОВА