Добри Беливанов, кмет на Хасково: Община Хасково търси модерни технологии за кардинално решение на проблема с водата

Снимка: Областна администрация - Хасково

От години в Община Хасково има криза с водата, в която има завишени количества на уран и която е негодна за пиене. Как Хасково се справя с проблема, търсят ли се решения и какво се предприема по въпроса, разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с кмета на Община Хасково Добри Беливанов

Водещ: Отпуснати ви бяха средства за изграждане на нови кладенци, водопроводи, докъде стигнахте с тези дейности?

Добри Беливанов: Да, с решение на Министерски съвет ни бяха отпуснати 2 милиона за изграждане и добиване на 8 кладенеца и изграждане на два нови водопровода. Двата водопровода и четирите кладенеца са приети от Държавна комисия, другите 4 са приключили, чакаме да излязат пробите, за да бъде насрочена Приемателна комисия. Очаква се, че с това ново строителство качеството на водата, имам предвид урана, ще бъде подобрено. И освен това, проблемът е, че ние от същото водно тяло ще черпим вода и възможно е в някой момент е възможно отново да има завишения на урана, затова търсим и други по-модерни технологии. Преди два дни бяхме на една презентация, където ни бе представена една много високотехнологична технология за почистване на водата, която пречиства не само урана. Така че за тази възможност  ще се консултираме с експерти в областта и вероятно ще търсим вече кардинално решение на проблема за водата на Хасково. Тук трябва да спомена, че освен качеството на водата, градският водопровод е в доста окаяно състояние, има много течове, ВиК се налага почти ежедневно да отстранява течовете. Тук ще бъде необходима доста сериозна сума за реализиране на водния цикъл, да се надяваме, че правителство ще откликне на нашето искане.

Водещ: Има ли как да кандидатствате по някакъв проект за подмяна на водопровода?

Добри Беливанов: Чрез ВиК асоциацията и Министерство на регионалното развитие да докажем, че тук действително загубите са големи, че този водопровод е компрометиран и възможностите са със средства от държавния бюджет.

Водещ: Да разбираме, че има такава възможност?

Добри Беливанов: Да.

Водещ: Г-н Беливанов, това обаче ще бъде ли достатъчно – изграждането на кладенци, подмяната на водопроводи?

Добри Беливанов: С едно допълнително пречиствателно съоръжение, да, трябва да решим въпроса. Но аз ви казах, ще говорим с експертите в тази област – ВиК специалистите и тогава ще предложим решение да очакваме отново помощ от държавния бюджет.

Водещ: Вие къде виждате решението на този проблем, става въпрос за питейната вода, наистина това е сигурно болна тема за вашата община?

Добри Беливанов: Друго решение е чрез намиране на водоизточник с повърхностни води, например. Имаме един язовир „Тракиец“, който е на около 15 км от Хасково, на времето  Хасково от там се водоснабдяваше. Това е също едно решение, но там също трябва да има изградена добра пречиствателна станция, водопроводът, който беше по-рано, вероятно се е компроментирал и той трябва да се подмени. Но това са въпрос на проучвания, които би трябвало и ще възложим на експерти и на анализатори за кардинално решение на въпроса, но чрез повърхностните води може би ще се реши въпросът. Тъй като не е тайно, че не само Хасково, а и цяла Южна България има проблеми с урана.

Водещ: Г-н Беливанов, искам да се насочим и към още една тема – Общините вече трябва да ползват стандартизирани заявления за най-масово предоставяне на услуги, как се справя община Хасково по този въпрос?

Добри Беливанов: Мисля, че ние сме едни от първите в България. Имаме вече десет от най-разпространените услуги в сайта на общината и съвсем скоро, освен с електронния подпис, тези услуги ще станат достъпни без него чрез т.нар. електронна стандартизация. Това ще се ползва от ПИК, НОИ, НАП, НЗОК и други. Освен това всеки, който е входирал писмо или е заявил услуга може да следи развитието на преписката си, отново чрез сайта на общината, като ползва услуга деловодна справка. През сайта на общината всички държавни институции могат безплатно да получат информация за наличието или липса на задължение в реално време. Освен това вече втора година работим с местните данъци и такси. Те могат да се заплащат в сайта на общината чрез виртуален постерминал. За около две минути гражданинът може да си плати от всяка точка на България своите задължения като данъци и такси. Всички услуги, които ние предлагаме са качени на интернет страницата на общината, могат да се разпечатват формуляри, да проверяват срока за услугата, такси, всичко което е необходимо. Първата стъпка е реално направена, ще продължим да развиваме тази възможност за гражданите. Освен това имаме качен един сайт „Ние гражданите“, където всеки гражданин може да информира, да постави вижданията си за някои проблеми в общината – за тротоар, който е повреден, течове и веднага от този сайт се насочват към съответната служба, гражданинът получава информация и може да проследи дали това нещо е отстранено. Така че се спестява едно писане на хартия, идване на място. Гражданите веднага информират общината и ние имаме възможност да отстраним съответните повреди, които са се появили в града.

Водещ: По какви проекти работите през летните месеци?

Добри Беливанов: В момента сме една от 11- те общини одобрени да закупим електробуси, това е свързано с подобрение на чистотата на въздуха. Имам предвид две-три градски линии, които са най-натоварени, дизеловите автобуси да сменим с електробуси. Имаме възможност в рамките на 5 милиона лева да закупим може би около 4- 5- 6 електробуса. В момента се разработва необходимата документация, след което предстои обявяване на обществена поръчка, с което ще се подобри качеството на въздуха в града ни. Другият проект, по който работим в момента е, че обследването на уличното осветление. Идеята е да кандидатстваме по норвежката програма за подмяна на осветителните тела с лед лампи, контролирана осветеност, евентуално там ако не бъдем одобрени, имаме готовност да търсим други възможности. Това ще даде сериозно отражение на намаление на разходите, които правим за плащането на уличното осветление. За момента сме се ориентирали в гарда, на следващи етап ще започнем да правим промяната и в селата. Освен това в момента върви един проект за трансгранично сътрудничество с Република Гърция за закупуване на високотехнологично оборудване за оповестяване на горски пожари. Вчера получихме първото оборудване, това е автомобил с вишка – цена близо 150 хил., мисля че беше една. Освен това в момента се изгражда кулата, където с необходимите съоръжения на наблюдения, където възникват пожари има възможност веднага сигналът да се подаде, ние имаме изградено видео наблюдение, за да могат бързо да реагират службите на пожарната безопасност, за да се загасят пожарите. Мисля че това е едно добро достижение, което сме извършили. Продължава санирането на блоковете, вече имаме 88 блока санирани, в ход са ремонтите на още 12, т.е. вече 100 блока ще имаме санирани. Имаме готовност за още, зависи вече дали правителство ще поднови програмата, ще отпусне допълнително средства. Да, тук сме в челната тройка отново. Имаме една нова инициатива тази година, отделихме от бюджета предвидени 200 хил. лв. за т.нар. общински инициативи – граждани от даден жилищен блок си правят едно формално сдружение, идват в общината и предлагат какво ще искат да благоустроят с тяхно участие, имам предвид работа и ние им отпускаме от 3 до 10 хил. лв.  А също и в селата ние имаме над 30 такива малко проекта. Мисля че тази инициатива се приема добре от гражданите и се надявам те да поддържат и да пазят още по-добре мястото, където живеят.

Йоланда ПЕЛОВА