Добри Добрев: Ако общините, на чиято територия се намира Суходолието със скалните манастири, се обединят и заработят заедно, би се получило нещо невероятно

Добри Добрев, директор на Регионален исторически музей – Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Регионалният исторически музей в Добрич е партньор по трансграничен проект. С какво ще зарадвате почитателите на историята в рамките на дейностите му?

Добри Добрев: Проектът е озаглавен „В сянката на историята“. Предстои стартирането на дейностите, а те са: популяризиране на природното наследство и културните ресурси на Община Крушари. Там ще бъде изграден музей на открито, където ще бъдат експонирани находки, откривани на територията на цялата Община Крушари. Акцент ще бъде и крепостта Залдапа, но се стараем да обхванем цялата община. Ще бъде направен макет на крепостта, който ще бъде експониран в лапидариума до сградата на общината. Добре ще бъде представено и Суходолието, скалните манастири като ще бъде направен и туристически маршрут – Залдапа – Суходилие – Карсиум. Последният обект е ангажимент на румънската страна. Маршрутът ще включва всички културни и природни забележителности в Община Крушари.

Фокус: Споменахте два интересни исторически обекта. Разкажете повече тях?

Добри Добрев: Залдапа е най-голямата крепост в Добруджа в момента. Проучва се от 2014 година като колегите, които работят там са концентрирали усилията си върху проучването на една базилика от IV – Viвек и резултатите можем да кажем, че са впечатляващи, тъй като преди две години откриха една крипта пред олтара, а миналата година откриха втора, която е в по-ранен храм, който частично се застъпва с този от първата крипта. Тази година екипът от специалисти продължава с допроучването на втората по-голяма крипта. Крепостта е датирана от IV век. Била е унищожена към края на VI век. Скалните манастири са също антични, но там не са интересни самите манастири. Интересен е комплексът, особено тези разлики, всички знаем за равна Добруджа, а там говорим за красота – невероятна комбинация между скали и природа. Нещо невероятно е. Това са обекти, които включват много общини и ако те се обединят и започнат да работят заедно, ще стане нещо невероятно.

Фокус: Мислите ли, че липсата на реклама и добра инфраструктура е причина Суходолието да бъде малко познат туристически обект?

Добри Добрев: Според мен един от основните проблеми е, че е настрани от курортите. Да, рекламата е малко. Суходолието се пада навътре, а курортите ползват популярните маршрути по крайбрежието. А навътре в региона е много по-интересно. Да, вярно е, ако има повече реклама, ще има някакъв резултат. Обектите повече се посещават от хора, които се занимават с орнитология, скални изкуствени ниши. Не са популярни като масови обекти, което отчасти е и добре, защото са се запазили.

Фокус: Казахте, че ще бъде създаден музей на открито, от къде ще бъдат артефактите в този лапидариум?

Добри Добрев: Артефактите ще бъдат от крепостта Залдапа, има през 90-те години проучван един храм от Сергей Торбатов и от некрополите, които колегите са разкопавали през годините. Започваме да работим и се надяваме догодина музеят да бъде готов.

Фокус: От години Регионалният исторически музей в Добрич предлага различни туристически маршрути с разнородна тематична насоченост, има ли интерес към тях?

Добри Добрев: Да, постоянно получаваме запитвания как да бъдат осъществени. За съжаление интересът е от страна на индивидуални туристи основно. Трудно организиран туристически поток стига до тук, може да прозвучи малко грубо, но потокът е основно по площада на Добрич, отколкото в музеите. Радостно е, че все пак има семейства с деца.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА