Доброволческа инициатива за почистване на находките от крепостта Ряховец организира в Горна Оряховица

Велико Търново. Доброволческа инициатива за почистване на археологическите находки от крепостта Ряховец организира в Горна Оряховица. Тя ще се проведе в рамките на „Семейните съботи“, който се организират в Историческия музей в града, поясняват за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция.

На 3 август, от 10.00 до 17.00 часа, всеки, който проявява интерес към миналото на региона, може да стане част от екипа на неговите проучвателни.

Редовните археологически проучвания на Ряховец през 2019 г. започнаха на 4 юни и приключиха в края на юли. Това лято разкопките продължиха в района на западната порта, където бе разкрита значителна част от средновековната северна крепостна стена с външна бойна четиръгълна кула. Открити бяха и четири гроба, част от средновековен християнски некропол, разположен извън крепостната стена. Започна проучване и в нов сектор – „Южно подградие“. Там бяха намерени две интересни амфорни дръжки с печати от периода III–I в. пр. Хр.

Находките са над 200, а сред тях има късноримски и средновековни монети, накити, предмети от въоръжението, както и множество керамични фрагменти от античността и средновековието. Преди да бъдат събрани във фонда на Исторически музей – Горна Оряховица, откритите предмети се нуждаят от почистване. То ще се прави в няколко поредни съботи, като стартира идната.

Луиза ТРАНЧЕВА