Добромир Ганев, НС„Недвижими имоти“: Инфраструктурните проекти във Варна се отразяват благоприятно на икономическата среда

Добромир Ганев, заместник-председател на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Ганев, каква е ситуацията на пазара на недвижими имоти след летния сезон?

Добромир Ганев: Летният сезон беше характерен с много добър туристически резултат. Отчете се ръст на туристите, а туризмът винаги е свързан с възможността от бъдещи покупки от чуждестранни граждани, посетили България. Това е позитивна новина от летния сезон. Добрите новини по отношение на инфраструктурата във Варна – беше договорено, че правителството ще отпусне средства за разширяване на бул. „Левски“, което ще направи много по-лесен достъпа от единия край на града – западния, към северната и южната част на града, най-вече северната, където вече има доста живущи. Районите на кв. „Виница“, местностите Траката и Св. Никола –  това са все бързо растящи райони. Варна расте в момента най-вече в тази посока. И второ – пробивът на бул. „Сливница“. Когато се случват подобни инфраструктурни проекти, те винаги се отразяват благоприятно на цялостната икономическа среда в града, включително и на пазара на имоти.

Фокус: Какви са очакванията на бранша и по отношение на цените на имотите?

Добромир Ганев: Очакванията на бранша по отношение на пазара на недвижими имоти остават непроменени. Сделките във Варна тази година ще бъдат повече спрямо миналата година. Може да не е с много, но тази тенденция ще продължи. Що се отнася до цените, цените винаги трябва да бъдат разглеждани много индивидуално. Всеки един имот във всеки един район има съвсем конкретна индивидуална цена и когато говорим за средни стойности или за тяхното увеличаване, собствениците на имоти трябва да знаят, че това са осреднени стойности. Трябва винаги да се прави много точна оценка за стартовата, началната офертна стойност, на която ще бъде обявен даден имот.

Фокус: Какви са средните бюджети за покупка на имот във Варна?

Добромир Ганев: Бюджетите за покупка на имот остават средно между 50 000 и 70 000 евро. Това са основните бюджети, които хората влагат в покупка на жилище или имот за инвестиция.  Има хора и по-големи суми, и хора с по-малки бюджети, които имат желание да закупят имот, вместо да живеят под наем, дори в крайните квартали и близките села  – Езерово, Константиново, Страшимирово. В централните части на Варна има много добри проекти, някои от които са за над 1 200 евро за кв. метър. Предлагат се и на по-високи стойности. Това са бутикови сгради с модерен дизайн, с качество на материалите и местоположение. А местоположението струва екстра пари, когато хората искат да живеят в централните части, това се отразява допълнително на цената.

Фокус: А по отношение на ваканционните имоти по Черноморието, кои са основно купувачите?

Добромир Ганев: Българските граждани стават все по-активни на пазара на ваканционни имоти по Черноморието. На този етап не се увеличава броят на руските купувачи. В края на юни ЕС удължи действието на икономическите санкции срещу Русия до 31 януари догодина. Но фактът, че и американското правителство въведе санкции срещу Русия в последващ момент предполага, че това утежнява ситуацията. Очакваното от нас падане на тези санкции, които влошават икономическото състояние на гражданите в Русия и на Русия като цяло, може би ще се удължи и това няма да доведе до връщането на по-голям брой руски граждани, които купуват имоти в страната. Но дори и в тази ситуация се отчитат доста покупки на имоти по черноморските общини. Около 2 500 – 3 000 са покупките за първото шестмесечие на годината по черноморските общини като цяло,  но те основно са от чужди граждани. Българите също са активни на този пазар поради факта, че цените паднаха.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА