Добромир Ганев, НС „Недвижими имоти“: Много българи, живеещи в чужбина, желаят да придобият собственост в родните си градове

Микрофон, студио

Добромир Ганев, заместник-председател на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Ганев, какво показват данните по отношение на пазара на недвижими имоти за второто тримесечие на годината и респективно за първото полугодие?

Добромир Ганев: 3% е ръстът на обема от сделки с недвижими имоти във Варна за първото полугодие. За второто тримесечие във Варна вече има над 5 000 сделки. В София също се отчита ръст на обема от сделки с 4% за първото полугодие. По данни на Агенцията по вписванията за първото тримесечие покупко-продажбите на недвижими имоти са намалели спрямо същия период на 2016 година – общо 14% за цялата страна.  Към шестмесечието спадът е около 7%. Наблюдаваме тенденция на лек спад на обема от сделки, но не и на някакъв сериозен спад на цените.

Фокус: Какви са очакванията Ви?

Добромир Ганев: Очакваме цените на имотите в София и Варна да се покачат с 3 до 5 процента на годишна база. Повишението е по-малко спрямо предходните две години. Тогава очакванията ни, които се сбъднаха, бяха средно за около 10%. Във Варна и София има райони, за които интересът е изключително висок. Ръстове могат да се очакват, особено за новите проекти, за новото строителство, тъй като те са по-търсени от клиентите, както в централните райони, така и в по-популярните райони в основните няколко града. В малките областни градове не се очаква ръст при цените и обема от сделки с недвижимите имоти. Пазарът е изключително съсредоточен в няколко основни града.

Фокус: Запазва ли се тенденцията от първото тримесечие на годината за намаляване на продажбите на имоти в малките черноморски общини?

Добромир Ганев: Да, запазва се. Тази тенденция не е от първото тримесечие на годината, наблюдава се през последните няколко години. За първите шест месеца на настоящата година обемът от сделки по Северното Черноморие е намалял с между 15 и 25 процента. Става въпрос за общините Каварна, Балчик и Бяла. В Несебър също има спад с около 5% за полугодието, в Поморие спадът е 8%. Само в Царево се отчита ръст, но той е в рамките на до 3%. Тази тенденция на постоянен спад е една и съща през последните три години, но Несебър си остава една от общините, където се реализира най-големият обем от сделки в страната. Тя попада в първите десет общини в страната, като обемът от сделки е около 500-600 за тримесечие.

Фокус: А при ваканционните имоти има ли раздвижване?

Добромир Ганев: По отношение на ваканционните имоти се наблюдава раздвижване, което идва от българските граждани. В райони като Свети Влас и Слънчев бряг има изключително добри оферти. Това кара хората да са по-активни и да закупуват подобно жилище, като една възможност за инвестиция. Цените са ниски и има вероятност дългосрочно да се реализират печалби при продажби в рамките на следващите 5 до 7 години. Българите са активни, разбира се и руските граждани, но не толкова, колкото бихме желали всички. Това е свързано основно с икономическата криза в Русия, която продължава доста дълго време и намаля възможностите на гражданите.

Фокус: Какви други интересни тенденции се очертават?

Добромир Ганев: Много българи, живеещи в чужбина, желаят със спестяванията, които са натрупали, да придобият собственост в родните си градове – жилищна или търговска, като дългосрочна инвестиция. Става въпрос са българи, които от години живеят и работят в САЩ, Канада и Европа. Това е интересно като тенденция и се забелязва активност през последните месеци.

Фокус: Все по-често във Варна, понякога на ключови места, срещаме празни  търговски помещения и надписи „Отдава се под наем“, има ли търсене?

Добромир Ганев: Търговските площи винаги са били търсени, ако са на подходящи за търговия места. Търговските шопинг центрове промениха статуквото и структурата на този вид пазар. Но има търговски улици, към които винаги ще има интерес от страна на търговците. Винаги има интерес към главните търговски булеварди.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА