Добромир Ганев, НС „Недвижими имоти“: Инвеститорите във Варна се стремят да бъдат в крак с изискванията на купувачите на жилища

Добромир Ганев, член на Управителния съвет на сдружение „Недвижими имоти“ в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Ганев какви са данните за Варна за броя на сделките и издадените строителни разрешения?

Добромир Ганев: В момента разполагаме с данни за първото тримесечие на 2018 година. Очакваме справка за първото полугодие до десетина дни. За периода от януари до март данните за Варна показват доста сериозна динамика в продажбите на имоти и нови строителни обекти. Винаги е така, в първото тримесечие цифрите са по-високи, но  в края на годината се изглаждат данните. Като цифри, това, което трябва да кажа за Варна около 11 процента е ръстът на сделките спрямо същия период на миналата година. При новите разрешения за строеж също има сериозен ръст. Те са с около 20 % повече като разгърната застроена площ. По отношение на започнатото ново строителство също има 15 % ръст. Общият обем на започнатите нови площи е около 200 000 квадратни метра. Като брой на разрешенията за строеж във Варна те са 108. Броят на сделките е 2308, при 2080 през миналата година.

Фокус: И какви са най-търсените имоти във Варна в момента?

Добромир Ганев: Новото строителство е предпочитано сега. Проектите, които са стартирали през последните 2-3 години са най-желани, защото те са с най-доближаващи се характеристики до изискванията на клиентите. С много добри функционалности, с добър дизайн на сградите, с висококачествени материали. Инвеститорите се стремят да бъдат в крак с изискванията на купувачите. Апартаментите с една или две спални са най-търсените. Т.е. едните са по-скоро за млади семейства, които купуват жилище за пръв път. Те предпочитат по-малките апартаменти. А семейства, които вече имат повече от едно дете предпочитат малко по-голям имот, поне с две спални и две бани и две тоалетни. Има търсене в почти всички райони. Хората имат различни бюджети, има търсене и в по-отдалечените квартали от централната част. Но пък много добре уредени като социална инфраструктура.

Фокус: Кои са тези райони?

Добромир Ганев: Всъщност, интерес има към всички райони. Изключително малко предлагане има в централните части на града поради обективни причини. В последните 25 години откакто стартира частното предприемачество в строителния бизнес много от парцелите се застроиха в Гръцката махала, в централната част и в района на „Червения площад“. Строителството върви отвътре навън. Сега най-много строителство има в район „Приморски“. Това са кварталите „Левски“, „Бриз“, местностите „Траката“ и „Св. Никола“. Там има изключително търсене. Това са хубави райони с много добра екология, чист въздух, понякога с много добри гледки и панорама към Варненския залив. Квартал „Левски“ е традиционно с много добри възможности за застрояване в момента. Има доста активно строителство там. Районът е близо до централната част, с добра достъпност до обществения транспорт, с много училища, детски градини и заведения. Това го прави атрактивен. Но в същото време, след широкия център вече има доста райони, около „Победа“ и двата МОЛ-а също се предлага доста атрактивно застрояване със затворени комплекси поради факта, че има свободни парцели. Същото се отнася за „Младост“, „Възраждане“ и дори за „Владислав Варненчик“. И там има достатъчно строителство. Има и стари имоти, които се предлагат, към които също се проявява интерес от семейства с по-малки бюджети.

Фокус: Споменахте, че търсенето на имоти във Варна се увеличило в сравнение с миналата година. Наблюдавате ли ръст в цените на жилищата във Варна? В кои райони са най-скъпите имоти?

Добромир Ганев: В последните три години, според Националния статистически институт, от 2015 година насам, ръстът в цените е около 6-7 % средно на годишна база. 2018 година е изключително динамична като обем сделки, но има предлагане и като че ли няма да видим чак толкова голям в ръста на цените. Има доста купувачи, но поради факта на доста сериозен бум в строителството, като че ли е балансиран пазарът и има достатъчно предлагане за нуждите и изискванията на клиентите.

Фокус: А има ли повишено търсене на гаражи? Предстои въвеждане на „синя зона“, а в някои от кварталите проблемът с липсата на паркоместа е сериозен.

Добромир Ганев: „Синята зона“ ще регулира в някаква степен навиците за паркиране на хората, които не са живущи в центъра, а работят там. Транспортът е добре развит в града, така че предполагам, новата контролирана зона ще даде възможност на хората, които имат нужда да посещават административни учреждения или културно-исторически обекти, да спират спокойно. От друга страна живущите имат права по отношение на „синята зона“ и получават възможност да ползват паркомясто. Но има търсене на гаражи, основно, защото има кооперации, които бяха строени преди да влязат в сила изискванията за осигуряване на паркоместа. Т.е. те нямат достатъчно гаражи. Говоря за периода преди 2005 година. Строителството на жилища тогава не изискваше по Закона за устройство на територията минимум по едно паркомясто на апартамент, както е сега. По тази причина има определен недостиг на места.

Фокус: Но напоследък сме свидетели, че в централните райони във Варна се продават гаражи на цени, близки до тези на малките апартаменти в крайните квартали. Ще има ли скок в цените на този тип имоти?

Добромир Ганев: Да, има офертни цени от сорта на 20 000 – 25 000 евро. Инвестицията в гараж е предпочитана, защото предоставя възможност за качествено запазване на автомобила, от друга страна има проблеми със запушването на гаражните  клетки от неправилно паркиращи граждани. Има повишен интерес, има и запитвания за централните части. Но мисля, че няма да има чак толкова сериозно покачване на цените на гаражите.

Диана СТОЕВА