Докторант Кристиян Ковачев: Българинът винаги е готов да помогне, благотворителният концерт „Заедно по пътя на мечтите“ е поредното доказателство

Докторант Кристиян Ковачев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Ковачев, днес в благоевградската зала „Пейо Яворов“ от 17.30 ще се проведе благотворителен концерт  под надслов „Заедно по пътя на мечтите“. Поводът за неговото организиране е набирането на средства за 12-годишно момиче, което се нуждае от операция в чужбина. Разкажете ни малко повече за събитието.

Кристиян Ковачев: Поводът за организирането на този концерт е, че на 12-годишната Криси от село Бараково бе открит тумор на малкия мозък. Тамошната Православна енория взе решение да помогне на детето, като по-рано бе организирана прожекция на филм в Регионален исторически музей – Благоевград. От своя страна ние, заедно с Православният информационен център – Благоевград, Неврокопската митрополия  към Българската православна църква и Община Благоевград – да организираме един благотворителен концерт в помощ на детето, за да се съберат повече средства за детето и за операцията в чужбина, от която то се нуждае.

Фокус: Можем ли да кажем кои са изпълнителите, които подкрепиха Вашата кауза?

Кристиян Ковачев: Първо искам да кажа, че останахме доста приятно изненадани от това, че всички изпълнители веднага реагираха позитивно на нашата покана и прегърнаха каузата. Това са Гуна Иванова, Иван Гоцев, Стойка Германова, Николай Кирчев и Никола Тодоров. На сцената ще се качат и Фолклорна формация „Леб и вино“- Сандански, както и Детска фолклорна група към читалище „Изгрев“- село Баничан. Освен това в зала „Пейо Яворов“ ще излязат Фолклорна група „Фантазия“- Симитли, Фолклорните групи на селата Брежани и Крупник.

Фокус: Каква ще бъде цената на входа за концерта?

Кристиян Ковачев: Цената, която сложихме за концерта е символична, за да може повече хора да дойдат – 3 лева.

Фокус: Има ли и друг начин хората да помогнат и къде биха могли да направят това?

Кристиян Ковачев: На различни места в града има поставени кутии за дарения. Освен това има създадена страница в една от социалните мрежи. Има и дарителска сметка. Подробна информация за начините, по които всеки може да помогне, може да бъде получена от Православният информационен център.

Фокус: Казахте, че всички изпълнители са откликнали веднага на поканата. За какво е знак това според Вас?

Кристиян Ковачев: Това показва, че хората са готови да помагат, че обществото иска да помогне на това дете, което е болно. Мисля, че въпреки негативните новини, които ни заливат всеки ден и според които обществото не е готово да помага, то такива каузи показват точно обратното.

Фокус: За финал на нашият разговор планувате ли и други събития ако сега не успеете да съберете необходимата сума?

Кристиян Ковачев: Все още не сме обсъждали подобен вариант. Нека видим как ще протече събитието днес. Мислим, че ще успеем да съберем средствата, които са необходими, защото до колко знам половината сума вече е събрана. Тоест имаме положителната нагласа, че нещата ще се случат.

Ливия НИНОВА