Докторант Кристиян Ковачев: Основната цел на ученически конкурс „Моят църква“ е да развием и провокираме творческата дейност на подрастващите

Докторант Кристиян Ковачев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Ковачев, разкажете ни малко повече за конкурса, който организирате, заедно с църковното настоятелство към храм „Рождество Богородично“ – Симитли по повод 90-ата годишнина от освещаването на църквата.

Кристиян Ковачев: Ученическият конкурс на тема „Моята църква“ се организира, както споменахте, по повод 90-ата годишнина от освещаването на църквата в Симитли. Това се случва през 1929 година от Неврокопският митрополит Макарий. Във връзка с тази годишнина сме предприели доста инициативи, включително ѝ събитието, което отразихте в памет на отец Борис Китанов Петров. Също така подготвяме документален сборник в негова чест, както и научна конференция, която ще се проведе на 11 юни. Въпросният конкурс, който организираме е насочен към ученици, обучаващи се във всички учебни заведения на територията на Община Симитли – СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Симитли; СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Крупник и Обединено училище „Паисий Хилендарски“ – Долно Осеново. В него учениците могат да участва с рисунка, есе, стихотворение или песен. Общо взето оставили сме те да си изберат в коя област ще им е най-добре да творят. Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи: 1 – 4 клас; 5 – 7 клас и 8 – 12 клас. Няма никакви ограничения, които да пречат на даден ученик, който има желание да участва. Към момента обмисляме и възможността – ако получим материали от ученици, които не са от училищата в Симитли, но по някакъв начин са свързани с населеното място или по някакъв начин казусът и проблематиката около темата ги е засегнал и те са впечатлени, решавайки да се включат в конкурса, то да не ги връщаме, а дори напротив.

Фокус: До кога е крайният срок за участие?

Кристиян Ковачев: Материалите ще се приемат до края на месец април. Важно е да отбележим, че в регламента, който сме изпратили до училищата сме посочили електронен е-майл адрес, където нещата могат да се изпратят. Другата възможност е материалите да се поставят в плик и да се изпратят до църквата в Симитли с посочени три имена и адрес за контакти.

Фокус: Може ли да ни кажете малко повече и за журито на конкурса?

Кристиян Ковачев: То ще бъде председателствано от Негово Високо благоговейнство иконом Спас Веселински, който е ѝ председател на църковното настоятелство към храма. Наред с това сред журито сме аз – докторант Кристиян Ковачев и София Велкова, която е художник в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Фокус: Каква е целта на конкурса?

Кристиян Ковачев: Основната цел е да развием и провокираме творческата дейност на подрастващите, на учениците. Идеята е ѝ те да могат да се почувстват част от колектива, който подготвя и осъществява честванията. Един вид искаме те не само да се припознаят с населеното място, но и с културните дейностите, които се развиват в Община Симитли.

Фокус: А  ще има ли награди за участниците?

Кристиян Ковачев: Да, ще има награди, които обаче на този етап ще запазя в тайна, за да може да ги оповестим малко по-късно. Искам да подчертая, че всеки един от участниците, без значение дали е класиран в първо, второ и трето място или не е ще получи грамота, която да удостои, че той е взел участие в конкурса. Тук искам да поясня, че награди са подготвени за всички първи, втори и трети места във всеки раздел, тоест отделно награди ще има за рисунка, стихотворение, есе или песен и за всяка отделна възрастова група. Тоест има отделни награди за 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас.

Фокус: Кога ще бъде награждаването на участниците?

Кристиян Ковачев: Награждаването сме планували да е около 26 май, малко след деня на Славянската писменост и култура. Идеята е да има някаква тематичност в това.

Ливия НИНОВА