Докторант Кристиян Ковачев: Отец Борис Китанов Петров се включва в целия процес на модернизация, който се случва в Симитли преди и след обявяването му за град

Симитли Отец Борис Китанов Петров се включва в целия процес на модернизация, който наблюдаваме в село Симитли и чийто апогей ще настъпи през 1969 година с обявяването на Симитли за град макар и по друг повод, в който са замесени други хора. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин докторант Кристиян Ковачев. Той отбеляза, че отец Петров има има особено големи заслуги към населеното място. „Той е бил свещеник и на други места, но самият факт, че идва в Симитли, въпреки че е роден на друго място, което не е в границите на общината, показва неговата отдаденост. Затова и решихме да представим неговата личност пред обществеността. В тази връзка  предложихме на Общински съвет – Симитли той да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Симитли“, макар и посмъртно“, каза още Ковачев. Той добави, че също така се подготвя документален сборник, в който ще бъдат публикувани голяма част от документите за и от него, които свидетелстват за неговата обширна културна дейност. Докторант Ковачев отбеляза, че представянето на самият сборник ще се проведе в Симитли.
„Все още не сме уточнили точното място, но и това ни предстои. В момента още получаваме заявки за участие, затова една след това ще може да конкретизираме къде точно ще е мястото, каква ще е програмата и участниците. Със сигурност обаче можем да кажем, че събитието ще бъде в Симитли, защото това е градът, в който отец Борис отдава сили и средства за неговата модернизация“, заяви докторант Ковачев.

Ливия НИНОВА