Донка Иванова: Постепенно се нормализира обстановката в област Шумен

 

Областният управител на Шумен Донка Иванова в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

  

Водещ: Ситуацията в област Шумен в последните дни беше доста тежка. Актуална информация за пътищата в областта, има ли населени места без ток – ще попитаме областния управител на Шумен Донка Иванова. Каква е актуалната обстановка в областта към този час, къде остава в сила бедствено положение, в кои населени места?

Донка Иванова: Днес е шестият ден от обявяването на бедствено положение в 5 от общините. Бих казала, че от късно снощи вървим към нормализиране на ситуацията, овладяно е положението в осем от десетте общини. В Община Никола Козлево бедственото положение е отменено, днес ще заседава щабът в Нови Пазар, очаквам там също да вземе такова решение, както и в Община Венец. Остава бедственото положение в Община Хитрино, тъй като там имаме общински път, който все е непроходим, това е пътят Хитрино – Единаковци – село Иглика и село Живково. Освен този път имаме още един общински път в Община Шумен, по който се работи и в момента, снощи късно останаха 4-5 км до село Велино, в момента се работи, много е труден там участъкът, но аз вярвам, че днес до обед ще бъде пробит този път, за да може и екипите на ЕНЕРГО-ПРО да влязат там, защото в това село имаме около 20 къщи, които са без ток. Във всички останали населени места в областта е възстановено електрозахранването. Отново ще сe върна на пътищата, всички те са проходими при зимни условия, републиканските, както АМ „Хемус“, Шумен – Варна, Шумен – Търговище, снощи късно се отвори пътят Шумен – Русе, „Ришки проход“, Шумен – Карнобат, Шумен – Силистра също вчера е пробит. Всички те, отново ще повторя, при зимни условия за тежкотоварните автомобили с вериги. Няма места, както казах вече, без ток. Имаме някъде проблем в Община Венец например, тъй като там също има затруднения по пътя Венец – Виница – Боян и в село Боян днес се надявам да бъде отстранен проблемът с водата, там няма вода. Учениците са във ваканция, в някои от общините удължиха ваканцията до сряда, в Шумен и в Каспичан, днес ще имам по-пълна информация и за останалите общини дали до днес е ваканцията или се удължава и до сряда.

Водещ: Има ли вероятност ваканцията да се удължи до края на седмицата, ако лошото време продължи?

Донка Иванова: Днес ще имам повече информация, освен за лошото време, вчера се появи информация, че е възможно в Шуменска област или поне в Шумен да се обяви грипна епидемия, така че ако нямаме допълнителни усложняващи условия ваканцията няма да се удължи, но има много неизвестни.

Водещ: Казахте, че все пак се нормализира постепенно обстановката, очаквате ли влошаване, предвид, че днес е в сила и оранжев код за силен вятър, за поледици в цяла Източна България, включително и за вашата област?

Донка Иванова: Имаме готовност, разбира се, че очакваме и затова целта ни беше тези пътища, които в петия  ден от кризисната ситуация не бяха отворени, да ги отворим, така че специалистите решиха, че е по-добре да се отворят пътищата и при отворени пътища да очакваме новата сила на валежа и на вятъра. Очакваме, разбира се, че нашата повишена готовност си остава, на всички структури, на всички общини.

Водещ: В готовност са снегопочистващите фирми, готови са и от електроразпределителното дружество?

Донка Иванова: Всички, снегопочистване, ЕНЕРГО-ПРО със своите екипи, надявам се този път и с доставянето на хляб да няма проблем, защото в съботния ден за няколко часа имаше такова притеснение. Разбира се то веднага се овладя, но всичко, което и преди няколко дни не беше предвидено или не беше съобразено сега вече имаме готовност да реагираме. Много се надяваме ситуацията да не бъде толкова сложна, както тази, но все пак сме в очакване и за най-лошото.

Албена ИВАНОВА