Донка Китанова, НЧ „Светлина – 1939 г“ – Поморие: Читалището е в съзвучие с времето, в което живее

Снимка: Община Поморие

Донка Китанова, секретар на Народно читалище „Светлина-1939“ в Поморие в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас по повод 80-тата годишнина от основаването на читалището.

Фокус: Г-жо Китанова, през 2019-а година читалището отбелязва своята 80-та годишнина. С какво допринесе дейността на читалището през тези години?
Донка Китанова: Аз работя в читалище „Светлина“ от 1993 година. На мен ми се пада удоволствието за трети пореден път да организирам честване на такава голяма годишнина. Народното читалище ярко присъства в нашия обществен и културен живот както в общината, така и на регионално и на национално ниво. Тя се оказа една устойчива организация на гражданското ни общество. Има добре изграден екип, който работи. Насърчавайки промяната, съдействаме за утвърждаваме на читалищната дейност като една много значима част от културно-историческото наследство, насърчавайки творчеството и обогатявайки културното многообразие. В общи линии, за 80 години, тя е една доказана сериозна културна институция, без която не можем да си представим развитието на Поморие.
Фокус: Кои са основните направления, по които работи?
Донка Китанова: Да ви кажа, читалището работи в различни направления, както всички добре работещи читалища в страната – библиотечна дейност, любителско творчество, провежда  обучения, школи по изкуствата, подкрепя и насърчава всяка личност, независимо от нейната възраст в стремежа ѝ за едно творческо, професионално развитие и реализация. Осъществяваме  и програмата „Учение през целия живот“. Имаме компютърно, информационно обслужване, школи по изобразително и приложно изкуство, музикална школа – пиано, солфеж, китара, театрална студия „Светулка“, предлагаме чуждоезиково обучение за деца и възрастни. Имаме детска вокална група „Слънчев ритъм“, работим по българския фолклорен календар – чествания, празници, тържества, годишнини, участваме в културния календар на общината. Много добре работим съвместно с партниращи организации – училища, читалища, детски градини, пенсионерски клуб, неправителствени организации. Онова, което е характерно за нашето читалище, е, че много работим по проекти в външно финансиране, където сме водеща и партнираща организация. Големи събития, които правим, са участията ни във фестивали, провеждаме ги, провеждаме и конкурси, участваме в гастроли, извършваме и рекламна дейност, също така провеждаме и фолклорния събор „Гергьовден“.
Фокус: Имате и  много инициативи, насочени към децата на Поморие. Какво е подготвил екипът през настоящото лято?
Донка Китанова: Ние провеждаме един прекрасен театрален фестивал за 12-та поредна година. Идват изключителни спектакли – с много добра режисура, подготовка, сценография, музика, костюми. Те всяка година се надпреварват да идват при нас, защото това е най-хубавият фестивал, а ние го правим като подарък за децата, които се занимават с изкуство. Освен това, песенния конкурс, който организираме – „Бисери от поморийския бряг“, е страхотен. Акумулираме много енергия, внимание към талантливите деца, а след това ги включваме в културната програма на града. Как занимаваме децата през лятото? Като цял месец помагаме на родителите. В един прекрасен арт център за различните видове изкуства – хем рекламираме дейността си, хем освобождаваме от ангажимент родителите, за да могат да намерят работа през лятото. Той е за деца от 6-7 до 13-14 години. Тази година сме обучили и занимавали над 700 деца – това е невероятно. Откриваме, създаваме и даваме възможност за развитие на талантливите деца. Стараем се те сами да открият себе си. Възпитаваме у тях култура – на поведение, на отношение, както и критерии за разпознаване на хубавото, красивото и стойностното.
Фокус: Как ще бъде отбелязана годишнината на читалището?
Донка Китанова: Тъй като приоритет за нашата работа през тази година беше осъществяването на проекта по европейска програма на държавен фонд „Земеделие“ – реновиране, ремонтиране, саниране и обновяване на сградата, голямата част от нашата енергия и усилия бяха заложени в осъществяването му. Ние на 100% го изпълнихме – сега е времето да го отчетем. По-малко време ни остана да мислим как ще отразим 80-тата годишнина, но, имайки предвид богатата дейност на читалището, разчитаме на това, че ще честваме забележителната годишнина с концерт, ще проведем детският песенен конкурс „Бисери от поморийския бряг“ за изпълнение на българска театрална песен. Освен това, ни предстои премиера на театралния спектакъл „Малката Баба Яга“ на детския театрален състав „Светулка“. Предвидили сме и изложба на детски рисунки, както и това да представим историята на читалището като снимков материал. Според нас, все пак, най-голямата гордост и подарък за местната общност, за Община Поморие и за гражданите и гостите на града ни, ще бъде обновената сграда на читалището. Вълнуваме се и сме щастливи, че всичко, което правим, е за хората на града ни, че създаваме активни и културни продукти и събития. Ще се радваме, ако въобще читалищата са важни за развитието на общината ни и за живота в страната. Без читалища се оказва, че не може. Затова е необходимо и този културен сектор да се подпомага и развива.
Фокус: Защо е важно това, според Вас?
Донка Китанова: Читалищата са гръбнакът. Те са мястото, където народът да създава свое творчество и изкуство, където да има възможност го представи и това да е достъпно. Затова трябва да се финансира дейността им. Ние сме от този тип – читалище в съзвучие с времето, в което живее.
Мария ПОПЧЕВА