Донка Петкова, която удуши възрастна жена в Дълбок извор, ще лежи в затвора 29 години, потвърди ВКС

Пловдив. Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с което подсъдимата Донка Петкова е осъдена на 29 години лишаване от свобода. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от Съдебната палата. Тя е призната за виновна в извършване на убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалата начин.  На 1.02.2017 г. Донка удушила 84-годишна жена в село Дълбок извор, община Първомай, като след това извършила  кражба на вещи от дома на пенсионерката. Съдът потвърди и обезщетенията на близките на пострадалата в размер на общо 40 000 лева.
Върховните магистратите отхвърлиха като неоснователна жалбата на служебния защитник на Донка Петкова, в която се твърди, че по делото са допуснати съществени процесуални нарушения с оглед недопускане на експертизи, касаещи вменяемостта на обвиняемата. По делото има такава експертиза, заключението на която е, че Донка е вменаяема и разбира в какво е обвинена. Още повече, че тя е признала вината си, както пред Окръжен съд – Пловдив така и пред Апелативен съд-Пловдив.
Върховният касационен съд приема, че Донка Петкова е извършила  убийството по особено мъчителен за пострадалата начин, тъй като душенето на пострадалата е продължило 20-25 минути.
Според съда поведението на подсъдимата е лишено от всякаква милост и съпричастие. Проявената от нея изключителна жестокост, ярост и ожесточение при убийството на пострадалата, характеризират подсъдимата като човек, проявяващ жестокост. Пред вид това, както  и предишните пет осъждания на Донка П., Върховният съд приема, че правилно апелативните съдии са  възприели правната квалификация на извършеното нея престъпление при условията на опасен рецидив и са постановили 25 години лишаване от свобода за убийството, което са увеличили с 4 години и следва подсъдимата да излежи едно общо най-тежко наказание от 29 години затвор.
Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.