„Донорски карти“ раздават в Габровска област, инициативата е част от националната кампания „Да! За живот!“

Габрово. „Донорски карти“ раздават в Габровска област. Инициативата е част от националната кампания „Да! За живот!“ на Министерство на здравеопазването и продължава до 29 ноември, поясняват за Радио „Фокус“- Велико Търново от местната организация на Български червен кръст, които са съорганизатори. В дните до края на седмицата във всички общини от региона доброволци от БМЧК ще раздават образователно-информационни материали.  Те ще са в  многопрофилните болници, медицински центрове, аптеки и Технически университет – Габрово. Всеки желаещ може да получи „донорска карта“ и от офиса на БЧК – Габрово на ул. „Константин Иречек” 3, ет. 3.

От БЧК – Габрово припомнят, че близо 1200 български граждани се нуждаят от трансплантация. Всички те живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население.

Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“. Тя започна в началото на ноември и продължава до 5 декември.Целта й е да повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.

За инициативата са отпечатани 50 000 „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност. То единствено оказва волята на техните притежатели. Карите ще бъдат разпространявани на всички събития, част от кампанията. Всеки желаещ да притежава „донорска карта“ може да я принтира от сайтa на кампанията (www.zajivot.bg).

Националната кампания акцентира и върху необходимостта да говорим за донорството с близките си – нека те са наясно с нашето отношение към проблема. По този начин, в случай на мозъчна смърт, ще им помогнем при взимането на решение в тежък за семейството момент. „Последната дума е тяхна! Затова, нека говорим сега. Нека заедно кажем: „Да! За живот!“, призовават организаторите.

Рени АТАНАСОВА