Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: Имаме всички предпоставки да сме на едно от първите места по производство на нови екологични возила

Дончо Барбалов, зам.-кметът на София по транспорт, в интервю за предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“

Водещ: Столична община и Министерството на околната среда и водите подписаха договори за финансиране на три транспортни проекта по оперативна програма „Околна среда“. Господин Барбалов, какви са очакванията от тази инвестиция?

Дончо Барбалов: Това е една изключително важна инвестиция, с която ще се подпомогнат усилията на Столична община за обновяване на градския транспорт в София. През последните години средната възраст на автобусите беше свалена от 20 на 6 и половина години, бяха доставени нови тролеи, нови трамваи. На практика с това ново грантово финансиране, което се предоставя по оперативна програма „Околна среда“, ще приключи подмяната на тролейбусния парк в София, купуването на 30 нови съчленени тролейбуса, „Икарусите“, които ги помним от нашето детство, ще отидат в историята, така че ще имаме изцяло обновен тролейбусен парк. Ще бъдат закупени за първи път автобуси за довеждащ транспорт, което е изключително важно с оглед на разширяването на метрото и предоставяне на все по-добра услуга на хората за ползване на този съвременен начин за придвижване. 52 нови електробуса ще бъдат доставени и използвани в район „Овча купел“, в „Люлин“ за довеждащ транспорт до метрото, което е нова услуга, която на практика общината ще предостави, благодарение на тази нова техника. И ще продължим закупуване на нови електробуси и доставка на поредните 25 нови трамваи. Tрамваите са изключително важна инфраструктура на града, редом с метрото, като основен транспорт за придвижване.

Водещ: Господин Барбалов, каква част от нуждите на обществения транспорт в столицата ще бъдат удовлетворени с тези проекти?

Дончо Барбалов: С тези проекти на практика ще имаме нова услуга – довеждащ транспорт до станция от третия лъч на метрото – много важно за „Овча купел“, за „Люлин“, където, знаете, разстоянията са по-големи до някои от станциите, с което се надяваме да спестим на хората необходимостта да ползват личен транспорт или да изминават по-големи разстояния пеша, за да могат да ползват метрото, което безспорно ще има голям екологичен ефект, съответно и ефекти за удобство на хората, 100% обновяване на тролейбусния парк и продължаващо обновяване, на практика приключване на обновяването и на автобусния парк с 30-те нови електробуса, които ще бъдат използвани по линии на градския транспорт.

Водещ: Можете ли да ни разкриете малко подробности как ще изглеждат новите возила.

Дончо Барбалов: Трудно ми е да кажа точно как ще изглеждат, защото в момента се провеждат тръжни процедури. Това, което е сигурно, че те ще бъдат съобразени с цялостната визия, както тя се налага през последните години на возилата на градския транспорт. Знаете, трамваите всичките са оцветени в жълто-синьо, тролейбусите по същия начин, автобусите съответно екологичните, които са на газ и на електрическа енергия, са бели с цветчета отстрани, различен цвят според това дали са на природен газ или на електричество. Така че оттам нататък ми е трудно да кажа точно как ще бъде, защото все пак това е въпрос на тръжна процедура.

Водещ: Транспортът е един от водещите в капиталовата програма на Столична община. Имате ли други идеи за осъвременяването на транспортната схема на София?

Дончо Барбалов: Това е нещо, което непрекъснато го следим. Особено след пускане на нови станции на метрото, се прави анализ на ползването на надземния транспорт. Където има нужда, се правят промени. Правим анализ и неслучайно сега сме кандидатствали, беше одобрено финансирането за довеждащ транспорт, защото това беше отчетено като едно от липсващите звена в градския транспорт в София – довеждането на хората до метрото. Така че това е един процес, който непрекъснато се развива. Както се развива градът, така се развива и системата на градския транспорт. Знаете, предвижда се от 2020 година да започне внедряването на нова система за таксуване, която също ще даде възможност за по-добро планиране и по-добро прогнозиране и отчетност на движението на хората, за да можем да насочим градския транспорт и услугата там, където има най-голямо търсене и най-голяма необходимост.

Водещ: Господин Барбалов, в последните няколко години говорим за това как България иска да привлече голям автомобилен стратегически инвеститор. Това обаче към този момент не се осъществява. Последният пример е с „Фолксваген“. Бихме ли имали според вас перспектива, ако искаме да привлечем производители на електромобили, електровозила, електроавтобуси, защото може би това е бъдещето в следващите 20 години. Какво е вашето мнение?

Дончо Барбалов: Мисля, че България, в частност София, има много добра перспектива и е много добре позиционирана точно за привличането на такъв сериозен инвеститор, който да произвежда високотехнологични превозни средства. Като тук има няколко предимства, които София и страната има. Беше разглеждана площадката на „Кремиковци“, която е изключително голяма индустриална зона, която е на разположение, с добра транспортна и логистична връзка. София от своя страна предполага и предоставя обучени кадри, които могат да работят този вид производство. Така че мисля, че имаме всички предпоставки да сме на едно от първите места, когато се търсят места за изработване, за производство на нови екологични возила.

Водещ: За финал бих искала да отправя към вас едно предизвикателство – какво екопослание бихте казал днес на нашите слушатели в „Екологичен резонанс“?

Дончо Барбалов: Ходете пеша, когато може, и ползвайте винаги градски транспорт.

Йоланда ПЕЛОВА