Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: 52 млн. лева са отделени за инвестиции в пътната инфраструктура в столицата

 Дончо Барбалов, временно изпълняващ длъжността зам.-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации“

Водещ: Каква е обстановката в столицата, колко машини са били на терен през изминалото денонощие, за предвидените средства на Столична община от Бюджет 2019 г. за транспорт, ремонт на улици и конкретно малките квартални такива? По тези и общи въпроси разговаряме в следващите минути с Дончо Барбалов, временно изпълняващ длъжността заместник-кмет на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации“. Колко машини са били на терен в столицата?

Дончо Барбалов: Тази нощ нямаше снеговалеж, така че основно са правени обработки срещу заледяване в районите „Овча Купел“, „Витоша“, Южната дъга на Околовръстното и естествено планина Витоша. Друго, което е свързано със зимната обстановка, е в кризисните центрове на Столична община тази нощ сме имали 158 човека. Те работят в непрекъснат режим поради лошите метеорологични условия. Ако хората срещнат хора в безпомощно състояние, моля да се обаждат на тел. 112, за да може нашите колеги да реагират своевременно.

Водещ: Господин Барбалов, транспортът е с големи инвестиции през новата година. Кои ще бъдат ключовите ремонти?

Дончо Барбалов: Да, наистина транспортът е един от водещите в капиталовата програма на Общината. Над 450 милиона лева са предвидени инвестиции в „Транспорт“. Тук не бих искал да говоря само за ремонти, а трябва да спомена за някои и основни нови инвестиции, които се правят. Едното е изграждането на третата линия на метрото. Това безспорно е най-големият ни транспортен обект за тази година. Очаква се 8 км нова метролиния да бъде пусната в експлоатация през есента. Естествено много други инвестиции са предвидени за улици, булеварди, за закупуване на нови превозни средства.

Водещ: Ремонтите на улиците е тема, която изключително вълнува софиянци. Но вътрешнокварталните улици ще бъдат ли приоритет и да очакваме ли по-добри условия в столицата?

Дончо Барбалов: В проекта за бюджет, който е изготвен и който ще бъде внесен в сряда тази седмица, предвижда 38 милиона лева за инвестиции във вътрешноквартални улици. За сравнение през изминалата 2018 г. приблизително същата сума беше успешно инвестирана в ремонт и поддръжка на квартални улици. Бяха ремонтирани 1214 улици, 929 хиляди квадратни метра асфалт, 36 хиляди квадратни метра паваж и 28 хиляди квадратни метра тротоар. Така че много се работи в тази област. Предвиждаме тази година да продължим усилената работа, веднага щом атмосферните условия позволят това.

Водещ: Кога най-рано предполага да се случи това, да започнат тези дейности?

Дончо Барбалов: Не може да се каже. Но в момента, в който настъпи трайно затопляне, ще започнем както с ремонтните дейности, така и с изграждането на нова инфраструктура. Пропуснах да спомена, че имаме предвидено изграждане на нови основни булеварди за 16 милиона лева в допълнение към тези 38, за които споменах. Това е довършване на бул. „Монтевидео“, довършване и изграждане на подлеза на бул. „Петър Дертлиев“ на връзката с Околовръстния път за 2,7 милиона. Изграждане южното платно на бул. „Т. Каблешков“ от ул. „Ген. К. Ботев“ до ул. „Луи Айер“ и още много други обекти, които се предвижда да бъдат изградени тази година.

Водещ: Вътрешните обекти обаче не са засегнати от времето. Кои ремонти се очаква скоро да приключат?

Дончо Барбалов: Знаете в моментна е в областта на здравеопазването имаме няколко ремонтни дейности в отделения на Общински болници, където позволява да се работи по санирането на 26 училища и детски градини. Там естествено се съблюдава и условието, че трябва да не се прекъсва учебният процес.

Водещ: Господин Барбалов, кога да очакваме нови автобуси? Госпожа Фандъкова заяви, че 90% от тях ще бъдат нови с висок екологичен стандарт.

Дончо Барбалов: Разбира се. През последните години се изпълнява програма за обновяване на автобусния парк на столицата. Инвестициите и с новото оборудване, което очакваме да бъде доставено през 2019 г. 90% от градския транспорт в София автобусен ще бъде подновен с най-висок екологичен клас нови автобуси. Конкретно очакваме за 2019 г. доставка на 60 нови съчленени автобуса, работещи на природен газ и 22 нови автобуса, също работещи на природен газ, както и приключване на търг и доставка на  15 нови електробуса. Първите 20 бяха пуснати през последните седмици на 2018 г. Тази година очакваме доставка на още 15.

Водещ: След като малко преди празниците беше възстановено движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев“ в столицата, кога се очаква да приключи ремонтът на прилежащите към „Граф Игнатиев“ пространства?

Дончо Барбалов: През последните седмици на миналата година насочихме основните усилия към възобновяване на движението на трамвайните линии по „Граф Игнатиев“. Това беше осъществено съгласно предвидения срок. Ефектът е положителен от гледна точка на намаляване на шума, както и естествено възобновяване на тази необходима за всички ни трамвайна линия. В момента единствената част от обекта, която е завършена, това е трамвайното трасе, което е официално прието. Останалите части очакваме работата да бъде възобновена, когато е възможно според климатичните условия. В момента, знаете, температурите са отрицателни.

Йоланда ПЕЛОВА