Дончо Барбалов: Показали сме добра способност да планираме нашите приходи и добра способност да контролираме нашите разходи

Дончо Барбалов

Дончо Барбалов, заместник-кмет по финанси и стопанска дейност на Столична община, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Кметът на София Йорданка Фандъкова и нейният заместник Дончо Барбалов представиха проекта за бюджет за догодина. За приоритетите на Столична община и инвестиционната програма въз основа на него, очакваме подробностите от заместник-кмета по финанси и стопанска дейност. Добър вечер, господин Барбалов.

Дончо Барбалов: Добър вечер.

Водещ: Каква е визитната картичка на бюджета за догодина?

Дончо Барбалов: Бюджетът като проект за 2018 година е на 1 милиард 440 милиона лева, което е със 114 милиона лева повече от миналата година. В последните години имаме устойчив ръст на бюджета. За сравнение, през 2016-та беше 1 милиард 265, през 2017-та – 1 милиард 329, сега вече говорим за

1 милиард 440 милиона лева.

Водещ: Щом бюджетът за догодина е със 114 милиона лева повече в сравнение с този на отиващата си, на какво се дължи увеличението?

Дончо Барбалов: Увеличението се дължи на две основни причини. Едното е увеличени приходи на общината. За поредна година разчитаме на по-високи приходи с 30 милиона лева, до 654 милиона лева приходи от данъци и такси. Като цяло за периода от 2012-та до 2017 година със 150 милиона сме увеличили приходите на общината, без да се увеличават данъци и такси. Така че разчитаме на това като един източник. Другият източник за увеличените приходи това е увеличеното финансиране от държавата за образование, социални дейности и здравеопазване. Знаете, тази година с държавния бюджет се прави целенасочено увеличение на тези средства, което е добре дошло за всички  общини.

Водещ: Как разпределяте разходите?

Дончо Барбалов: Имаме голяма капиталова програма в размер на почти 500 милиона лева, имаме ръст спрямо 2017 година. Основният обект за 2018 година ще бъде столичното метро – третият лъч. Очакваното финансиране е в размер на 384 милиона лева, от които 327 милиона лева са средства от европейските фондове.

Водещ: Господин Барбалов, колко са инвестициите?

Дончо Барбалов: Общо са към 500 милиона. Естествено, освен метрото, имаме и много други важни обекти. Предвидено е в уличната инфраструктура инвестициите да бъдат в размер на 104 милиона лева, като там имаме няколко изключително важни булеварда за града – „Тодор Каблешков“ от бул. „Бъкстон“ до „Цар Борис“; планира се да започне изграждането на „Тодор Каблешков“ от „България“ до „Костенски водопад“. Планира се да работим, това вече в другия край на града, по Източната тангента – от Ботевградско шосе до Северната скоростна тангента. В централната градска част предстои цялостна реконструкция на площад „Славейков“ с подмяна на релсовия път, с европейски средства общо на 13,3 милиона лева. „Цар Борис“ – подмяна на релсов път, улица „Каменоделска“. Така че очаква ни едно изключително горещо строително лято.

Водещ: С планираното за догодина на колко лева възлиза инвестираното в София, тоест на колко лева ще възлезе в края на 2018 година?

Дончо Барбалов: Очакваме да изпълним голямата част от капиталовата програма, така че наистина планът, който сме си поставили за 500 милиона лева за 2018-та, се надяваме до голяма степен да бъде изпълнен. Естествено, освен капиталова програма, предвиждаме и по-големи средства за текущи ремонти. С милион и сто се увеличават средствата за поддръжка на уличната мрежа, на 37 милиона лева, където освен увеличените средства, се планира и промяна на начина, по който тези средства се използват, като се работи по-тясно с районните администрации, за да се използва максимално наличният ресурс. Просто стремежът ни е да влезем вече в по-малките улици, за да могат хората да видят, че освен основните булеварди, и по-малките улици на града също придобиват съвременен европейски вид.

Водещ: Ако през последните 3 години за развитието на София са инвестирани повече от милиард, с инвестициите за догодина, в края на 2018-та колко ще станат, ще стигнете ли два милиарда?

Дончо Барбалов: Предполагам, че ще стигнат. Зависи за какъв период от време се смята. Но всяка година капиталовата ни програма е в размер на около 400 и повече милиона лева, така че тук наистина говорим за милиарди за развитието на инфраструктурата на града и мисля, че всички виждаме резултатите. Естествено, не говорим само за инфраструктура. Развива се градският транспорт, планира се закупуването на 142 нови автобуса, което е значителна инвестиция и значително ще подобри подмяната на превозните средства в градския транспорт. Продължава работата по парковете. 11 милиона предвиждаме за възстановяване на Западния парк – изключително важен парк за тази част на града. Така че навсякъде планираме увеличен финансов ресурс.

Водещ: За поредна година Столична община не планира да вдига ставките на основните данъци и такси. Това какво е – реализъм или популизъм?

Дончо Барбалов: Не, това е реализъм, защото направихме анализ на възможните промени в данъците, но в крайна сметка постигаме много добър финансов резултат чрез по-добра събираемост и по-добро стимулиране на хората да плащат съществуващите нива на данъците и таксите. Защото, ако погледнем възможността на общините за промяна на данъчните ставки, ще видим, че те не са толкова големи и на практика чрез мерки за подобряване на събираемостта и мотивиране на хората получаваме близък до това резултат. И затова сме се насочили в тази посока.

Водещ: Предвиждате за догодина, казахте, да започне ремонтът на централната софийска улица „Граф Игнатиев“ и на прилежащите площади „Гарибалди“ и „Славейков“.

Дончо Барбалов: Да.

Водещ: А другият голям проект за ремонт в центъра – около храма „Александър Невски“, Народното събрание, градинката „Кристал“, Военния клуб, включвате ли го в програмата или ще се отложи за по-следващата година?

Дончо Барбалов: Това също предстои, но не бихме могли в рамките на една година целия център да разкопаем. Затова трябва да се работи поетапно. Догодина „Граф Игнатиев“, като там подмяната ще бъде не само на релсите, но и тротоарите, осветлението цялостно ще се промени, ще се промени обликът на тази основна и знакова за софиянци улица. От „Софийска вода“ са поели ангажимент за подмяна на канала и на водоснабдяването, което е към тази основна улица. Много важен е, както казах, и „Цар Борис“. Но един много важен участък, който някак си го пропускаме, това е участъкът между „Руски паметник“ и площад „Македония“, който също предстои изцяло да бъде обновен в рамките на проекта за градски транспорт. Така че много неща ще се случат в центъра, но и не само, защото, както знаете, изключително важно е развитието на всички райони на града.

Водещ: Говорим досега за ремонти, за реконструкция, възобновяване, а строителството в София? Какво ще се строи през 2018-та?

Дончо Барбалов: Ако имате предвид частното строителство, това ми е трудно да кажа.

Водещ: А общината какво ще строи?

Дончо Барбалов: Общината ще реновира училища и детски градини. Знаете, имаме голям проект за енергийна ефективност за образователната инфраструктура. Десетки училища ще бъдат реновирани с прилагане на мерки за енергийна ефективност и цялостният облик на тези училища ще бъде променен в много амбициозен проект, който ще стартира през 2018 година. Общината ще продължава да строи детски градини, разбира се, както устойчивата ни политика през последните години е за решаване на проблема за местата в детските градини. Така че ние също много ще строим. Надявам се бизнесът също да заеме подобаващото си място.

Водещ: Господин Барбалов, разходите по европредседателството включени ли са в този бюджет и в кои пера?

Дончо Барбалов: На практика ние нямаме разходи, които да са точно по причина на европредседателството, защото нашият ангажимент към софиянци е постоянен – ние винаги трябва да поддържаме чист града, трябва да строим, да развиваме инфраструктурата на града, да поддържаме уличното осветление, така че нямаме някакви специфични пера и разходи, свързани с европредседателството. Това, което по-скоро е като предизвикателство, е да се съобразят ремонтните и строителните дейности с графика на мероприятията, за да не допуснем от една страна ние да попречим, от друга страна мероприятията, свързани с европредседателството, да затруднят нашата дейност. Така че по-скоро е въпрос на координация, отколкото на някакъв финансов ресурс, който  общината трябва да предоставя.

Водещ: Допускате ли варианти или обстоятелства, които биха могли да предизвикат актуализация на предвидения от вас за догодина бюджет?

Дончо Барбалов: Не. През последните години сме показали добра способност да планираме нашите приходи и добра способност да контролираме нашите разходи. Неслучайно рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс“ тази седмица присъди инвестиционен рейтинг на Столична община. Така че смятам, че ако нашите очаквания за развитието на макроикономиката, за развитието на държавата се окажат коректни, няма да има никаква нужда да бъде актуализиран бюджетът на общината.

Водещ: Предстои този проект на бюджет да се обсъди и гласува от общинските съветници. Някакви проблеми, обструкции оттам да очаквате? Някакви изненади?

Дончо Барбалов: Не. Очаквам обективен диалог. Аз вече представих проекта за бюджет на повечето от групите в Общинския съвет. Другата седмица предстои още едно представяне, след което имаме насрочен специален семинар вече с пълния състав на Общинския съвет, където ще разгледаме направление по направление капиталовата програма в детайли. Общо взето в тези диалози се решават много въпроси. Мисля, че са изключително положителни. Не очаквам някакви сериозни обструкции, по-скоро очаквам положителни диалози и предложения за подобряване. Защото в крайна сметка винаги има възможност да се подобри нещо.

Цоня Събчева