Дора Янкова, БСП за България: Благодаря на всички, които ни подкрепиха и поискаха промяна в статуквото на самата политика и на статуквото в страната

 

Дора Янкова – водач на листата на  „БСП за България” в Смолянска област, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-жо Янкова, очаквани ли бяха за вас тези резултати за Смолянска област, макар че БСП е втора политическа сила в областта, получихте подкрепа от 16 524 гласоподаватели?

Дора Янкова: Можеше и повече да бъде. Няма според мен, някой политически деец, който е амбициозен и да е доволен когато види резултата си. В интерес на истината в планирането ние си бяхме дали сметка, че трябва да достигнем близък резултата, като той е много близък до резултата на първия тур на президента Радев и близък до този от 2013 година, така че в този смисъл смятаме, че имаме една сериозна мобилизация  и един сериозен резултат спрямо 2014 г. от предпоследните  парламентарни избори, когато много ни притесни резултата и голямата амбиция тогава на самата  ГЕРБ, който се получи и ние не очаквахме, че ще бъдат с такъв резултат.   Искам да благодаря на всички хора, които поискаха промяна и които искаха по-справедлива политика за Родопите, да се намали бедността, искаха целенасочена инвестиционна програма, по-голямо икономическо развитие, а тази група не е малка, тя е една група, върху която ние ще надграждаме един справедлив политически екип, който ще си иска през всичките тези години това, което не можахме ние да го реализираме като политика през управление. Другото, което искам да споделя е, че аз имах прекрасна листа, колеги, които бяха и млади, и експерти, и гражданска квота, добре регионално балансирана, които няма да престанат на терен да работят. Така че, бяхме в сложна ситуация. Районът е планински, голям, четирима кмета на ДПС, петима на ГЕРБ, един кмет от Реформаторския блок, а реално ние бяхме само с народа, нямахме къде да се опрем и винаги съм си давала сметка какво значи партиите да бъдат „подпирани” от кметове, от съветници, в това число и от бизнеса, от структури.  Ние знаехме, даже и снощи, пристигат постоянно информации за ролята на горските власти, за които аз предупреждавах постоянно,  за ролята на бизнеса, с който си партнира, работещи по санирането, по асфалтирането, който стопанисва ресурса на региона, така че ГЕРБ успяха да мобилизират всичко това. Естествено като район, в който двете религиозни групи, според мен съжителстват балансирано, в дейността на територията имахме и много активна дейност на партия ДПС.

„Фокус”: В областта на тези избори БСП е първа в три общини – Баните, Чепеларе и Неделино, на какво, според Вас се дължи тази победа, връща ли се доверието на хората в БСП?

Дора Янкова: Искам да ги поздравя жителите на тези три общини, които действително поискаха по-консолидирано промяна. Нека да разгледаме тези общини – Баните, Неделино и Чепеларе. Необходима е намесата на държавата, необходимост има от това бедността да намалява. Профилът на самите общини и съответно силата и на партийните структури там на място означава, че хората искат промяна в статуквото на самата политика и на статуквото в страната.

„Фокус”: А изненада ли ви нещо от резултатите на останалите политически сили, които участваха тук на територията на областта в парламентарните избори, появиха се нови политически играчи?

Дора Янкова: Не, не ме изненада. Изненада ме, и аз не очаквах, че след оставката на ГЕРБ, след тази голяма бедност, казвам – планината плачеше от бедност, дясна партия да бъде припозната отново на власт в Родопите. Това не го очаквах и не можех да си го представя и това тепърва ще го анализираме. По-слабите хора бяха консолидирани около нас, но децата им, синовете им, според мен те разбират, може би разбират, че тези хора шест години и половина доведоха бащите им, дядовците им до безизходица. Много хора напуснаха и това ми беше трудно да го разчета защо икономическо и стопанско развитие няма, а паралелно с това винаги казвах, оставете ги кметовете, след няколко години ще има избори за местна власт, а реално гласувайте за промяна в държавата. За промяна и за политика, която да е по-близка до вас, но ето в крайна сметка това е изборът на народа и той трябва да бъде уважен.

„Фокус”: Госпожо Янкова, ясно е вече, че тримата водачи на БСП, ГЕРБ и ДПС влизате в Парламента, сега тук най-големият въпрос е чий ще е четвъртия мандат, какви са шансовете той да бъде за БСП?

Дора Янкова: На принципа на избирателната формула ние много се надяваме, че  той ще дойде при нас, но все пак изчакваме защото той е извън нас. Вече това е решението и формулата, която Централната избирателна комисия когато отчете абсолютно всички гласове ще определи на кого ще даде четвъртия мандат. Искам да кажа на родопчани  – кураж, много сме, много повече сме, силни сме, ние удвоихме резултата си, консолидирахме се и знаем какво искаме. Искаме бедността да се намали, искаме по-социална политика, искаме държава по-близко до Родопите, защото е и национална сигурност и сега ще има много по-голям и по-силен глас за поставяне на въпросите в Българския парламент, а енергията идва от гласоподаването, така че скъпи приятели, родопчани, българи където и да се намирате тази солидарност трябва да я укрепим и надградим. Ще дойдат и по-добри времена.

Даниела БОЙКОВА