Дора Янкова, „БСП за България“: Нашето желание е предсрочни избори, за да може да се проведе друга по-справедлива политика за страната

„Основната ни цел сега е дебатът, който с партия готвим през месец май. Голямо съвещание с целия актив на партията, за да можем да приемем визията на страната, защото се вижда, че в социологическите проучвания, ние сме много близко до ГЕРБ. Паралелно с това натискът върху правителството е огромен. Нашето желание естествено, отразявайки и досега едномилионната подкрепа на българските граждани, е предсрочни избори, за да може да се проведе друга по-справедлива политика за страната“. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Дора Янкова – народен представител от „БСП за България“ за област Смолян, във връзка с приоритетите на парламентарната група за предстоящата сесия на Народното събрание. По думите й, подготовката в момента е изключително сериозна на съветите и ръководството в партията и на парламентарната група, за да може да дадат и визията, която е свързана и с конгресните решения, и с алтернативния бюджет. „По този начин ще бъдем действително подготвени за една заявена и категорична алтернатива на друг вид политика. Политика, която е свързана с намаляване на неравенството, икономическо оживление, с отношение към здравеопазването, кадрите в него, по-справедливо разпределение на финансовия ресурс, към образованието. Това са политики, които са водещи“, поясни Янкова.

Тя отбеляза, че в момента тече и обсъждането на новото регионално деление на регионите за планиране, които България трябва да заяви в Европейския съюз, за да може в следващият планов период средствата, които ще идват в районите за планиране да бъдат като целенасочено въздействие и тези региони да оживяват. „Ние се готвим изключително сериозно за дискусия да предложим алтернативен вариант, защото трите варианта, които предлага сега министър Нанков и върви дискусията са варианти, които само правят сбора на гражданите, които трябва да бъдат повече, както Европейският съюз изисква за Ниво 2. А ние смятаме, че това трябва да бъде в основата да се оживят българските региони. До тук осем години ГЕРБ търкаля една тема за целенасочена инвестиционна политика, възбужда очакване от страна на българските граждани и в крайна сметка такава целенасочена политика няма. Всичко е на парче. Според настроените на първите хора в страна и според начина на гражданите, който идва отдолу. Вижда се пет града в страната лидират и останалата територия на България изостава, значително изостава. Дори да вземем нашия регион. Той е с огромни демографски проблеми и такава една целенасочена политика за въздействие върху региона ще бъде според мен изключително добре, но тя трябва да бъде разчетена с целия потенциал, който в момента все още го има и който би могъл да се запази“, каза още Дора Янкова.

Нели ГЕРГЬОВСКА